Συμμετοχή στην αγορά των φαρμάκων τους θα έχουν πλέον οι ασθενείς με σοβαρά και χρόνια νοσήματα. 

Ads

 
Ειδικότερα όπως γράφει το ygeia360.gr με απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Εργασίας, που υπογράφουν οι Μάριος Σαλμάς και Γιάννης Βρούτσης, οι πάσχοντες από επιληψία και λοιπές επιληπτικές καταστάσεις, αγγειοπάθεια BURGER, άνοια, νόσο Αλτσχάιμερ και νόσο Charcot (πολύ σοβαρή προοδευτική ασθένεια με σταδιακή αποδυνάμωση των μυών), θα έχουν πλέον συμμετοχή 10% στο κόστος των φαρμάκων τους, ενώ μέχρι σήμερα η συμμετοχή ήταν μηδενική.
 
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, θα έχουν από δω και πέρα συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων που δεν σχετίζονται με την κύρια πάθησή τους, ανεξάρτητα αν αυτή η πάθηση έχει προκαλέσει, έχει δημιουργηθεί ή συνοδεύεται από άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιοπάθειες, κ. λπ. Οι νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση θα έχουν μηδενική συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων που σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την αιμοκάθαρση.
 
Με τη νέα απόφαση της 26ης Οκτωβρίου εξαιρούνται οι ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής νόσου και εξωνεφρική κάθαρση. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς μαζί με πολλούς άλλους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα έχουν μηδενική συμμετοχή μόνο στα φάρμακα που σχετίζονται με την πάθησή τους.
 
«Αυτό είναι απαράδεκτο, διότι οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έχουν και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά, σάκχαρο, υπέρταση κλπ», δηλώνει ο Γρηγόρης Λεοντόπουλος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, σύμφωνα με το ygeia360.gr.
 
Όπως αναφέρει, ένας ασθενής που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση μπορεί να χρειάζεται περισσότερα από 500 ευρώ το μήνα για αγορά φαρμάκων, ανάλογα με τις άλλες παθήσεις που έχει. «Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να πληρώνουν τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά κάθε μήνα για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας», τονίζει και προειδοποιεί: «Αν δεν αλλάξει η απόφαση θα θρηνήσουμε θύματα».