Η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, υπέγραψαν σύμφωνο Συνεργασίας για την «αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας».

Ads

 
Το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά» προβλέπει τη διάθεση στο Δήμο της Αθήνας πόροι του ΕΣΠΑ ύψους 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκ. ευρώ εξασφαλίζονται από το υπουργείο Ανάπτυξης και 20 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας.
 
Στο πλαίσιο του προγράμματος ο Δήμος θα έχει διαχειριστική αυτονομία για την υλοποίηση των έργων που στόχο θα έχουν, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «με στόχο την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας υποβάθμισης της πόλης καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση της υφιστάμενης κοινωνικής κρίσης».
 
Όπως δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου με τη συμφωνία αυτή αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε η διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ να γίνεται από το δήμο με δικά του εργαλεία και με την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη από το υπουργείο Ανάπτυξης.
 
Το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά» αποτελείται από μία σειρά άμεσων μέτρων και δράσεων που συνοψίζονται σε πέντε άξονες: «Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, Αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης, Αναζωογόνηση (regeneration) του αστικού ιστού, Αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης, Διασφάλιση της υλοποίησης και βιωσιμότητας του Προγράμματος».
 
Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, όλα τα έργα θα δημοπρατηθούν στους επόμενους 6-9 μήνες και θα έχουν ολοκληρωθεί στα επόμενα 2,5 χρόνια, ενώ οι πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα θα έχουν πιο άμεση εφαρμογή καθώς δεν απαιτούν τεχνικές εργασίες.
 
Στόχος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι η Αθήνα να ενισχυθεί με πόρους και δομές μητροπολιτικού χαρακτήρα, ούτως ώστε «να ωριμάσει ένα δεκαετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της πρωτεύουσας, απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2014- 2020)».
 
Διαβάστε τις δράσεις και τα έργα που προβλέπονται στο πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά»