Τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν από το κρίσιμο ραντεβού του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απόψε στις Βρυξέλλες.

Ads

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου η επικοινωνία έγινε σε «εποικοδομητικό κλίμα» και «συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξουν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και να βρεθεί άμεσα λύση».

Οι ίδιες πηγές, πάντως, τονίζουν με νόημα ότι ο πρωθυπουργός «επανέλαβε στους δύο ηγέτες ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει κάποιο κείμενο των θεσμών».
Οπως μετέδωσε από τις Βρυξέλλες και ο ανταποκριτής του Channel 4 Πολ Μέησον, έως αργά το απόγευμα η ελληνική αντιπροσωπεία δεν είχε λάβει κανένα κείμενο ή σχέδιο από την πλευρά των πιστωτών.

Τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επίσης αναφέρουν ότι οι διαφορές μεταξύ των «θεσμών» παραμένουν ανοιχτές σε καίρια ζητήματα όπως είναι το ασφαλιστικό και η απαίτηση του ΔΝΤ για μείωση συντάξεων. Η Κομισιόν φέρεται να διαφωνεί κάθετα σ’ αυτή την απαίτηση και το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ads

Οπως ανακοίνωσε η Κομισιόν η συνάντηση, η οποία αρχίζει στις 9.30 ώρα Ελλάδος, θα είναι «ιδιωτική», δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις στον Τύπο και θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας. Παρών θα είναι και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.