Το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μετά από αυτή την εξέλιξη η Αθήνα στρέφει το βλέμμα της στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με στόχο να κλείσει εκεί τελειωτικά η β’ αξιολόγηση. 

Ads

Το ενδιαφέρον τώρα για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στρέφεται προς το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά και με ποιον τρόπο. 

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική πλευρά έχει διά στόματος Σόιμπλε εκφράσει επανειλλημένα την επιθυμία της το ΔΝΤ να συμμετάσχει κανονικά στο πρόγραμμα.

Στον αντίποδα η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί να λάβει νέα μέτρα μετά το 2018 κάτι που επιθυμει το ταμείο. 

Ads

Όσον αφορά τη β’ αξιολόγηση το μεγάλο αγκάθι είναι τα εργασιακά και κυρίως οι συλλογικές συμβάσεις καθώς το ΔΝΤ αντιτίθεται στην επαναφορά τους.

Οι όποιες εξελίξεις από εδώ και πέρα αναμένονται μετά την 3η Ιανουαρίου, χωρίς πάντως να έχουν πάψει οι παρασκηνιακές επαφές. 

Χθες, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι αρχίζουν εκ νέου οι συνομιλίες για το χρέος. Αυτές είχαν παγώσει μετά άιτημα του γερμανικού πρακτορείου οικονομικών προς τους θεσμούς για να εξεταστεί το κατά πόσο οι εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού για τους οικονομικά αδύναμους συνάδουν με το μνημόνιο.

Για να λυθεί το νέο αδιέξοδο που προέκυψε μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, η πλευρά των δανειστών έστειλε την Πέμπτη επιστολή στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, που σύμφωνα με πληροφορίες περιλάμβανε αιτήματα και συστάσεις για ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν το κόστος του κοινωνικού μερίσματος στους συνταξιούχους. (Δείτε αναλυτικά τι ζήτησαν οι δανειστές)

Ακολούθησε η απαντητική επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου που, σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, επανέλαβε τη δέσμευσή του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας. 

Η κυβέρνηση από την πλευρά της εμφανίστηκε δικαιωμένη από τις εξελίξεις για το «πακέτο Τσίπρα» στους συνταξιούχους και την αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ στα νησιά.