«Πράσινο» φως για την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, άναψαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ συμφωνία επετεύχθη και για τον μηχανισμό του χρέους, βάσει της γαλλικής πρότασης και της ελληνικής θέσης, που το συνδέει με την ανάπτυξη. 

Ads

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοινώνοντας την απόφαση δήλωσε πως «πετύχαμε συμφωνία σε όλα τα επιμέρους στοιχεία: Τα προαπαιτούμενα, τη στρατηγική για το χρέος, την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα». Σχετικά με το θέμα του χρέους, είπε πως υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης καθώς «εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα». 

«Ναι» στη γαλλική πρόταση για σύνδεση χρέους με ανάπτυξη

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε πως το Eurogroup αποφάσισε εκταμίευση 8,5 δισ ευρώ προς την Ελλάδα και πως έτσι ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Το χρέος θα εξεταστεί με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016. Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Τόνισε ότι συζητήθηκαν σενάρια και αποφασίστηκε ότι το eurogroup θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών.

Ads

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις προαπαιτούμενες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα κατά τα επόμενα χρόνια. Τόνισε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στο ζήτημα της ανάπτυξης στην Ελλάδα και ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, ενώ υπογράμμισε τις διαρθρωτικές αλλαγές που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση. Ως προς το ζήτημα του χρέους ανέφερε ότι μεταξύ άλλων η ευρωζώνη θα επιμηκύνει τους χρόνους απόσβεσης των δανείων, ενώ η απόσβεση θα εξαρτάται από τους ρυθμούς ανάπτυξης. «Με περισσότερη ανάπτυξη ταχύτερη αποπληρωμή δανείων εάν είναι λιγότερη περαιτέρω παράταση για την αποπληρωμή», είπε και πρόσθεσε πως «είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε παράταση των ωριμάνσεων έως 15 έτη».

«Μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων καταφέραμε να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Είναι μια επιτυχία γιατί όλοι αποφάσισαν με υπευθυνότητα. Η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα εφεξής. Ένα βήμα προς το μέλλον αρκετά σημαντικό που προκαλεί ελπίδα για την Ελλάδα για τον ελληνικό λαό και την ευρωζώνη», τόνισε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. «Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό βήμα προς το μέλλον. Πρόκειται για πολύ καλά νέα για την Ελλαδα και την ευρωζώνη, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί και συνέχισε: «Συνομολογήσαμε μια σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα. Ήταν μια επιτυχία, πρόσθεσε, και υπογράμμισε το θάρρος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και υπόλοιπων υπουργών στη διαπραγμάτευση. Έκαναν μια καπλητκική δουλειά». «Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους», κατέληξε. 

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στην συμμετοχή του Ταμείου είπε πως εντός 24ωρου θα εισηγηθεί στο Συμβούλιο του Ταμείου να ενταχθεί επί της αρχής στο Πρόγραμμα. Θα δοθούν λιγότερα από 2 δισ. δολάρια όταν θα αταυτοποιηθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τόνισε η κ. Λαγκάρντ. Δεν είναι η καλύτερη λύση αλλά προσφέρει δυνατότητα στην Ελλάδα για σταθερότητα και συνέχιση των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις. Η συμφωνία αυτή όμως, όπως είπε, επιτρέπει να διαπραγματευτούν οι ευρωπαίοι τα μέτρα για την βιωσιμότητα του χρέους. Τόνισε ακόμη πως υπάρχει πρόοδος και στο θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων του χρέους. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υλοποίησε όλες τις μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα.

 

Τέλος ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Είναι άκρως εντυπωσιακό που η Ελλάδα τον προηγούμενο χρόνο είχε πλεόνασμα. Θα υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα του χρέους που ίσως εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος. Συμφωνήθηκε ότι η δόση θα ανέλθει σε 8,5 εκ ευρώ που θα καλύψει τις τρέχουσες αποπληρωμές του χρέους και για τις υποχρεώσεις των επόμενων τριών μηνών».

Οι ερωτήσεις