Η τελευταία μάχη της… Ρίγα, σε επίπεδο Eurogroup, άφησε πολιτικά τραύματα και παράπλευρες απώλειες. Στη νέα μάχη όμως της λετονικής πρωτεύουσας, σε επίπεδο κορυφής πια, που ξεκινά σήμερα τα περιθώρια για εχθροπραξίες είναι ελάχιστα. Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Αλέξης Τσίπρας δείχνουν και αποφασισμένοι και διατεθιμένοι να κλείσουν το πολιτικό deal για τη λύση του ελληνικού δράματος – για να το πετύχουν όμως καλούνται να διαβούν τις συμπληγάδες των «συνιστωσών» εντός και εκτός συνόρων.

Ads

Η γερμανίδα καγκελάριος έχει δείξει πια προς πάσα κατεύθυνση ότι επιθυμεί άμεση συμφωνία και λύση για την Ελλάδα χωρίς δραματικά πειράματα. Για να καταφέρει να περάσει όμως αυτή τη συμφωνία από την σκληρή «συνιστώσα» Σόιμπλε και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός της θα χρειαστεί να επιδείξει καταβολή εμφανούς πολιτικού κόστους και τιμήματος από την πλευρά της Αθήνας. Την δε έκταση αυτού του τιμήματος θα επιχειρήσει να περιορίσει ο έλληνας πρωθυπουργός στη συνάντησή που θα έχει μαζί της στη Λετονία.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στη Ρίγα με επίσης ισχυρή διάθεση για συμφωνία αλλά και με μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή: Να ισορροπήσει ανάμεσα στις ανάγκες των κρατικών ταμείων που «στεγνώνουν» οριστικά σε 15 ημέρες και σε ένα βαθιά ανήσυχο και, όχι ομοιογενές, κοινοβουλευτικοό και κομματικό σώμα.

Με αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός επιζητά από τη σύνοδο κορυφής μια πολιτική συμφωνία που θα βασίζεται σε 7 άξονες, όπως τους επιβεβαίωσε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ενημερώνοντας χθες την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ:

Ads

*Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
*Καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις.
*Καμία πρόβλεψη για ομαδικές απολύσεις.
*Δέσμευση ότι θα προχωρήσει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
* Πρόβλεψη για αναδιάρθρωση του χρέους.
*Πακέτο για αναπτυξιακές επενδύσεις στη χώρα.
*Διασφάλιση της ανακατανομής των φορολογικών βαρών.

Οι περισσότεροι από τους εν λόγω άξονες περιγράφονται ήδη στο γνωστό non paper Γιούνκερ, τίποτε ωστόσο δεν μπορεί να θεωρείται διασφαλισμένο εάν δεν επέλθει πρώτα το πολιτικό deal σε επίπεδο κορυφής. Παρ’ ότι, δε, κυβερνητικές πηγές επέμεναν και χθες ότι «στόχος είναι μια ενιαία συμφωνία – λύση», οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει μια διέξοδος σε δύο επίπεδα: Κατ΄αρχήν με μια πρώτη δέσμη μέτρων και μια απόφαση του Eurogroup που θα αποδεσμεύει άμεση χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, και εν συνεχεία με τη μεγάλη διαπραγμάτευση για τα μείζονα εκκρεμή ζητήματα που μπορεί να ολοκληρωθεί περί το τέλος του καλοκαιριού.

Εάν η φόρμουλα αυτή βρεθεί στη Ρίγα και μοιραστεί ισοβαρώς και – κατά το δυνατόν – ανεκτά το πολιτικό κόστος, τότε ο «οδικος χάρτης» προβλέπει επίσπευση των διαδικασιών έως το τέλος της άλλης εβδομάδας. Οι τεχνικές διαβουλεύσεις στο Brussels Group, όπου παραμένει «ακορντεόν» το θέμα του ΦΠΑ, θα ολοκληρωθούν πιθανότατα το Σάββατο και η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στο εγχώριο μέτωπο το πρόπλασμα της όποιας συμφωνίας θα μπει το Σαββατοκύριακο στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι πιθανή και η σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.