Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα φτάσει την ερχόμενη εβδομάδα σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάνω σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει την οικονομική βοήθεια, εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ads

«Η συμφωνία θα κλείσει την εβδομάδα του Πάσχα» δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 

Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο υπουργός αναφέρθηκε στα περιφερειακά αεροδρόμια λέγοντας ότι αυτό που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η συμμετοχή του κράτους αλλά και οι όροι. 

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε ότι θα γίνει συζήτηση με την γερμανική κοινοπραξία που έχει επιλέγει για τη βελτίωση των όρων και όσον αφορά τη συμμετοχή του δημοσίου, όσο και το χρόνο παραχώρησης τον οποίο χαρακτήρισε υπερβολικό επειδή είναι 50 χρόνια. 

Ads

Για το λιμάνι του Πειραιά τόνισε ότι συζητείται ένα σύστημα πολυμετοχικότητας με τη συμμετοχή του δημόσιου, και όχι 100% ιδιωτικοποίηση. 

Για τους αυτοκινητόδρομους, σημείωσε ότι το μοντέλο που έχει επιλεγεί έχει καταρρεύσει γιατί υπήρξε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της κατασκευής των δρόμων αυτών με τραπεζική χρηματοδότηση. Σε ερώτηση αν θα μειωθούν τα διόδια, επιφυλάχθηκε να απαντήσει. 

Ερωτηθείς σχετικά με το πακέτο Γιούνκερ (2 δισ. ευρώ) εξήγησε ότι αφορούν κονδύλια του παλαιού προγράμματος που κινδύνευαν να χαθούν αλλά και του νέου που επιχειρείται να ενεργοποιηθούν νωρίτερα. Μάλιστα προανήγγειλε και στροφή σε μικρότερα έργα καθώς όπως είπε το παλιό μοντέλο απέτυχε. 

Τέλος ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει το μέτρο. Σημείωσε πως θα επαναφέρει το παλιό σύστημα για δυο Κυριακές το χρόνο και συζητά να επιστέψει στους περιφερειάρχες και τους τοπικούς συλλόγους να τα ανοίγουν άλλες δυο Κυριακές το χρόνο στις περιόδους των εκπτώσεων.