Την ανάγκη υπερψήφισης της συμφωνίας για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ με 180 βουλευτές φέρεται να υποστηρίζει, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Αυγής» που επικαλείται ανώτερες κυβερνητικές πηγές, η πλευρά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ads

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, αυτή η πρόταση φέρεται να έχει διαμηνυθεί σε ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ταυτόχρονα πως οι Βρυξέλλες εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τη μικροκομματική τακτική, όπως τονίζεται, με την οποία αντιμετωπίζουν πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Αθήνα τις εργώδεις προσπάθειες επίλυσης του Μακεδονικού.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της Αυγής αναφέρει:«Τη σοβαρή ανησυχία των Βρυξελλών για τη μικροκομματική τακτική με την οποία αντιμετωπίζουν πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα τις εργώδεις προσπάθειες επίλυσης του Μακεδονικού αναδεικνύει η πληροφορία, που φέρνει στο φως η «Αυγή» της Κυριακής, ότι έγινε κρούση στο Μέγαρο Μαξίμου για έγκριση της τελικής λύσης με ενισχυμένη πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή.

Ads

Στην Ε.Ε., αλλά και στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τελούν με το βλέμμα στραμμένο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας – Σκοπίων για την επίλυση ενός προβλήματος δεκαετιών, που κληροδοτήθηκε σε αμφότερες τις κυβερνήσεις, Τσίπρα και Ζάεφ αντιστοίχως. Άλλωστε, τυχόν συμφωνία επί του Μακεδονικού θα  ξεκλειδώσει τον δρόμο της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. – και αυτός ο σχεδιασμός εντάσσεται σε ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο των Βρυξελλών, αλλά και της Ουάσιγκτον, για ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και για κλείδωμα τυχόν κερκόπορτας προς το εσωτερικό της Ε.Ε.

Τούτων δοθέντων, στην Αθήνα αλλά και στα Σκόπια υπάρχει πλήρης κατανόηση ότι οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούν μόνο τις δύο χώρες, ούτε μόνο τις δύο κυβερνήσεις, αλλά το Μακεδονικό είναι μία -αλλά μεγάλη και σοβαρή…- ψηφίδα σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παζλ στα Βαλκάνια».

Με δεδομένο λοιπόν το διεθνές ενδιαφέρον για την έκβαση των εν εξελίξει συζητήσεων, τα βλέμματα όλων δεν είναι στραμμένα μόνο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και στις κινήσεις των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων στην Αθήνα και στα Σκόπια.

Βεβαίως, επίσης κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει προς… κάθε ενδιαφερόμενο ότι η Ν.Δ. έχει αποδειχθεί απολύτως αναξιόπιστη, αλλά και πως εφόσον Αθήνα και Σκόπια καταλήξουν σε μια στέρεη συμφωνία πνοής, που θα κινείται στο πλαίσιο των ελληνικών «κόκκινων γραμμών», τότε αυτή η συμφωνία θα περάσει σε κάθε περίπτωση από τη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι οι επαφές Κοτζιά – Ντιμιτρόφ είναι διαρκείς, αλλά και ότι… ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, εφόσον οι διαπραγματεύσεις σημειώσουν τα επόμενα 24ωρα περαιτέρω πρόοδο, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον ομόλογό του εκ της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ στη Σόφια, την προσεχή Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων. Και αν γίνει αυτή η συνάντηση, μπορεί να αποδειχθεί και ιστορική….».