Ανατροπές στο Ασφαλιστικό, με επίκεντρο τα επικουρικά Ταμεία, και στις εργασιακές σχέσεις, με πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, περιλαμβάνει η συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας, που δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής».

Ads

 
Στο κείμενο της συμφωνίας περιγράφονται τα όσα έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα αλλά και οι καθυστερήσεις και οι αποτυχίες, όπως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα πάντα με το κείμενο που υπέγραψαν τρόικα και κυβέρνηση τα επόμενα βήματα είναι:

 

  • Η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ και στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
  • Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό με κατεύθυνση τα επικουρικά ταμεία
  • Η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας στο Δημόσιο
  • Η ευελιξία της αγοράς εργασίας (πιο εύκολες απολύσεις) χωρίς μειώσεις μισθών

 
Σχετικά με τα επικουρικά ταμεία αναφέρεται πως «θα πρέπει από 1ης Ιανουαρίου 2015 να χρηματοδοτούνται μόνο από ίδιες εισφορές», ενώ για τον ΦΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αλλαγές που θα προωθηθούν είναι η μείωση του για σειρά προϊόντων, όπως τα τρόφιμα, αλλά και ο επαναπροσδιορισμός των προϊόντων ανά κατηγορία.
 
Για τις αντικειμενικές αξίες αναφέρεται πως «ο νέος φόρος στα ακίνητα που επιβάλλεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα σταδιακά θα μπορούσε να αντικαταστήσει την υπάρχουσα χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». «Ο φόρος ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να βασίζεται στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που χρονολογούνται από το 2007. Ήδη προχωρεί η εργασία για την ενημέρωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην Ελλάδα από ομάδα, της οποίας προεδρεύει ο γγ Δημοσίων Ακινήτων. Η διαδικασία θα απαιτήσει μερικούς μήνες, αλλά αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους».

Ads