Τη συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου αποφάσισαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, (ΓΣΕΕ) συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της προστασίας του κατώτερου μισθού, καθώς και του 13ου και 14ου μισθού, αλλά και της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός Εργασίας για την εξέλιξη του κοινωνικού διαλόγου. Σκληρή κριτική από το ΠΑΜΕ για τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στο διάλογο.

Ads

 
Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα του κοινωνικού διαλόγου, οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφώνησαν στη διατήρηση χωρίς μεταβολές της ισχύουσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μέχρι τη λήξη της στο τέλος του 2012, στην οποία συμπεριλαμβάνεται αύξηση των κατώτερων αμοιβών, κατά 2,6%. Συμφώνησαν επίσης στην αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
 
Στη συνάντηση που κράτησε περισσότερο από 3 ώρες, συζητήθηκε σχεδόν το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν την ελληνική αγορά εργασίας. Από την πλευρά των εργοδοτών τέθηκε το θέμα του μέσου μισθολογικού κόστους και ζητήθηκε το πάγωμα των αυξήσεων και των ωριμάνσεων. Υπήρξε απόλυτη διαφωνία από την πλευρά της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και η σχετική συζήτηση μετατίθεται εκ των πραγμάτων στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της επόμενης Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης της περιόδου 2013- 2014.
 
Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν επίσης, ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη δομική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και εξουσιοδότησαν τα επιστημονικά ινστιτούτα των οργανώσεων να επεξεργασθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
 
Παράλληλα, αποφάσισαν να συνεχιστούν κατά τις επόμενες μέρες οι συναντήσεις για τα θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση των απόψεων και προέβλεψαν ότι θα καταλήξουν σε οριστική συμφωνία ίσως και μέσα στην εβδομάδα αλλά το αργότερο μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Στη συνέχεια θα θέσουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας στην Κυβέρνηση, από την οποία θα ζητήσουν, όπως είπαν, «να αναλάβει τις ευθύνες της». Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι δεν δεσμεύεται από το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων.
 
«Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση σε θέματα μη μισθολογικού κόστους» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Δημήτρης Δασκαλόπουλος ο οποίος υπήρξε κατηγορηματικός στη διαβεβαίωση ότι τα θέματα του κατώτερου μισθού και των δώρων δεν αποτελούν αντικείμενο του κοινωνικού διαλόγου. Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να ζητηθεί πλαφόν στο ύψος του 13ου και 14ου μισθού.
 
«Ο ΣΕΒ προσήλθε χωρίς κόκκινες γραμμές» πρόσθεσε ο κ. Δασκαλόπουλος «και έθεσε το σύνολο των θεμάτων που επιδρούν στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων», συνάντησε όμως την άρνηση της ΓΣΕΕ. «Είμαστε συνταξιδιώτες σε ένα καράβι που βουλιάζει και πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για να τα βγάλουμε πέρα» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
 
«Πρέπει να σταματήσουμε να παριστάνουμε τους “πόντιους Πιλάτους”, περιμένοντας να αποφασίσουν οι άλλοι για μας» τόνισε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «τα προβλήματα είναι κοινά και προκαλούνται εξαιτίας της μεγάλης και παρατεινόμενης ύφεσης, που προκαλεί μεγάλη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων και απώλειες θέσεων εργασίας». Ο κ. Ασημακόπουλος είπε επίσης ότι «πρέπει να υπάρξει τελική συμφωνία ώστε μαζί με τις κατώτερες αμοιβές, να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και οι θέσεις εργασίας».
 
«Είμαστε σε καλό δρόμο», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, και πρόσθεσε ότι «οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν ότι δεν είναι ο κατώτερος μισθός που ευθύνεται για τα λουκέτα και την ύφεση». Ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι μια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων αποτελεί «ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την Κυβέρνηση» και επανέλαβε την ανάγκη για την προστασία των ρυθμίσεων της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Άφησε όμως ανοιχτό το ζήτημα του παγώματος των αυξήσεων για τη διετία 2013- 2014.
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας Γιάννης Παναγόπουλος, συμφώνησε ότι ο διάλογος είναι ουσιαστικός και χαρακτήρισε «ομιχλώδες» το τοπίο μέσα στο οποίο διεξάγεται, τοπίο το οποίο «διαμορφώνουν οι ασφυκτικές πιέσεις της “τρόικας” και η δαμόκλειος σπάθη της μονομερούς νομοθετικής παρέμβασης εκ μέρους της Κυβέρνησης». Ο κ. Παναγόπουλος πρόσθεσε ότι ανησυχεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αρχηγών των μεγαλυτέρων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και ζήτησε από τους βουλευτές «να μην στέρξουν να δεχθούν νομοθετικές παρεμβάσεις πριν να υπάρξει οριστική συμφωνία».
 
«Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος και ασφάλεια δικαίου υπό την απειλή διαταγμάτων που θυμίζουν άλλες εποχές», τόνισε.
 
Σχολιάζοντας διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας και αποδίδονται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για «φαντασιακά και ιδεοληπτικά ζητήματα», ενώ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν ότι «κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ».
 
Αναφερόμενος τέλος στη στάση του ΠΑΜΕ αλλά χωρίς να το κατονομάζει, τόνισε ότι «δεν δικαιώνονται από το αποτέλεσμα, όσοι παρεμπόδισαν τον κοινωνικό διάλογο» και τους κάλεσε να μην αποφεύγουν τη συμμετοχή τους σε αυτόν «εφόσον είναι μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ».
 
«Αντιστεκόμαστε στην αποτυχημένη συνταγή της “τρόικας” και διεκδικούμε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την προστασία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης» τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κουτσούκης ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτες πιθανές νομοθετικές παρεμβάσεις και απέδωσε τις πιέσεις οι οποίες ασκούνται σε εκείνους που χρησιμοποιούν την κρίση για να «ψωνίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό».

Ικανοποιημένος ο Γ. Κουτρουμάνης
 
Την ικανοποίησή του «για τον ουσιαστικό διάλογο που διεξάγεται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων», εξέφρασε με δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης. «Η επίτευξη των δύσκολων στόχων που έχουμε θέσει σα χώρα απαιτεί συνεννόηση», τονίζει στη δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας.
 
Το ΠΑΜΕ για τη συμμετοχή ΓΣΕΕ στο διάλογο
 
«Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που και σήμερα συμμετέχει στον διάλογο μαζί με τους συνεταίρους της το ΣΕΒ, τη ΓΣΒΕΕ, την ΕΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι να πουν όχι στο διάλογο απάτη. Καμιά εμπιστοσύνη στην ηγεσία της ΓΣΕΕ. Είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε όλα με το ΣΕΒ στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Μάλιστα η ΓΣΕΕ μαζί με τον ΣΕΒ, τη ΓΣΒΕΕ, την ΕΣΕΕ θα καταθέσουν στην κυβέρνηση ολοκληρωμένη πρόταση για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Τόσο πολύ ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Τον τρόπο ψάχνουν για να πέσουν στα μαλακά. Τα περί κόκκινων γραμμών είναι μεγάλη κοροϊδία αφού τα ίδια έλεγε και σε προηγούμενους διαλόγους και την ίδια στιγμή έσκαβε το λάκκο των εργαζομένων», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

ΝΔ: «Όχι» στην κατάργηση 13ου – 14ου μισθού
 
Τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου περιμένει η ΝΔ, ενώ επιμένει στη θέση της να μην καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και στην αντίθεσή της σε οποιαδήποτε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, δήλωσε ο βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας του κόμματος Νίκος Νικολόπουλος.
 
Τυχόν κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα θα αυξήσει την ύφεση κατά 3,5 μονάδες και κάτι τέτοιο δεν το αντέχει ο τόπος, επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.
 
Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις είπε ότι δεν υπάρχουν τα αναγκαία στοιχεία για τη συνένωση- μαμούθ που επιχειρείται και ως ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί ανέφερε ότι το 90% των επικουρικών ταμείων δεν έχουν καν προϋπολογισμό. Χωρίς μελέτη σκοπιμότητας και με ελλειμματικά στοιχεία, η ΝΔ δεν μπορεί να πάρει θέση, τόνισε και διαμαρτυρήθηκε επειδή η τεχνική επιτροπή που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΝΔ, για τις επικουρικές συντάξεις, συνεδρίασε μόνο μία φορά.
 
Ο κ. Νικολόπουλος επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη, όπου τον ενημέρωσαν ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ξεπέρασαν τους 150.000 στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, ενώ τα επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 20% στη Θεσσαλονίκη.

Ads