Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ) και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τα ζητήματα στα εργασιακά, δηλαδή τον κατώτατο μισθό, το όριο των ομαδικών απολύσεων, την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων αλλά και τη μη εφαρμογή του Lock Out.

Ads

Το κείμενο περιλαμβάνει τις δύο συμφωνίες που είχαν υπογραφεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), σε Γενεύη και Αθήνα το 2014 και 2015 αντίστοιχα και περιλαμβάνουν κοινές θέσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τις κλαδικές συμβάσεις και την επεκτασιμότητα αυτών, τις ομαδικές απολύσεις και την ανταπεργία (lockout).  

Οι κοινωνικοί εταίροι υπέγραψαν ένα κείμενο συμφωνίας, το οποίο όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος θα χρησιμοποιηθεί ως πυρήνας της εθνικής θέσης της κυβέρνησης ενόψει της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου για τα εργασιακά.

«Οι κοινωνικοί εταίροι έλαβαν μία σημαντική απόφαση που θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής θέσης της κυβέρνησης ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης τον Σεπτέμβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ε ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Όσοι ήθελαν καθεστώς Πινοτσέτ στην Ελλάδα έχουν απομονωθεί και θα χάσουν».

Ads

«ΓΣΕΕ και εργοδότες καταλήξαμε με πολύ κόπο σε ένα ελάχιστο σημείο συμφωνίας, την ουσιαστική επικύρωση των δύο συμφωνιών υπό τον ILO», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, και κάλεσε «τους εργοδότες να μην υπαναχωρήσουν, την κυβέρνηση να υπερασπιστεί την συμφωνία και τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε εγρήγορση για ένα δύσκολο φθινόπωρο».

Χαρακτήρισε δεδομένο το αίτημα της ΓΣΕΕ για στήριξη της συμφωνίας από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ενώ σημείωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες για τον θεσμό της μεσολάβησης και διαιτησίας μέσω του ΟΜΕΔ, την επεκτασιμότητα, τη μετενέργεια και την συρροή των συλλογικών συμβάσεων».

«Θα ήμασταν ανακόλουθοι αν δεν τηρούσαμε τις δύο προηγούμενες συμφωνίες», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Ο Βασίλης Κορκίδης χαρακτήρισε και αυτός από την πλευρά του την κοινή δήλωση ως «ισχυρό όπλο προς την κυβέρνηση και τον υπουργό για την διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου» και σημείωσε ότι η υπόθεση του 13ου και 14ου μισθού αποτέλεσε σημείο συμφωνίας και όχι διαφωνίας ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους.

Σημειώνεται πως της τελικής συμφωνίας είχε προηγηθεί συνάντηση τη Δευτέρα το απόγευμα του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, κυρίως στο σκέλος που αφορά τις ομαδικές απολύσεις, τον ΟΜΕΔ και τον κατώτατο μισθό.