Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών να έχουν «παγώσει», αλλά με τη διαφορά των δύο πλευρών να φθάνει περί το 0,6% του ελληνικού ΑΕΠ,  το σκηνικό οδηγεί πλέον είτε σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, είτε στη ρήξη.

Ads

Σ’ αυτό το κομβικό, έως και δραματικό πια, σταυροδρόμι ο δημοσιογράφος του Channel 4 Πολ Μέησον έφτιαξε και ανέβασε στο blog του ένα γράφημα, το οποίο «χαρτογραφεί» όλα τα πιθανά σενάρια έκβασης της κρίσης.

image
Πατήστε πάνω για μεγέθυνση

Οπως τονίζει ο Πολ Μέησον στο άρθρο του, «οι πιέσεις προς την Ελλάδα εντείνονται μετά το δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που εμφανίζει την ΕΕ είναι έτοιμη να αναστείλει την πρόσβαση της Ελλάδας στον μηχανισμό πληρωμών Target2 του Ευρωσυστήματος, προκειμένου να την εξαναγκάσει να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων – δηλαδή, και μεταξύ άλλων, περιορισμούς στις αναλήψεις μέσω ΑΤΜs και στη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό.

Ads

Κανένας δεν είναι σίγουρος αν κάτι τέτοιο θα ήταν νόμιμο, όμως σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ είναι εκείνη που έχει στα χέρια της το «μαστίγιο» και θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να αποσύρει τη στήριξή της προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες στην περίπτωση αυτή θα χρειάζονταν διάσωση που θα περιελάμβανε κούρεμα καταθέσεων πάνω από ένα ορισμένο όριο (το γνωστό bail in).

Ωστόσο ο κίνδυνος και στις δυο αυτές στρατηγικές είναι μεγάλος, διότι αμφότερες θα θεωρούνταν ως επιβολή οικονομικής δυσπραγίας σε μια χώρα στην οποία υποτίθεται ότι η ΕΚΤ έχει την ευθύνη των ρυθμιστικών κανόνων, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια ενδυνάμωση της στήριξης προς τον ΣΥΡΙΖΑ από εθνικιστές και συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Στα «χαρτιά» που μπορεί να παίξει η Ελλάδα περιλαμβάνονται: α) η απειλή κήρυξης στάσης πληρωμών για τα 320 δισ. ευρώ που η χώρα χρωστά σε μεγάλο βαθμό σε γερμανούς και γάλλους φορολογούμενους, β) το τεράστιο πλήγμα που θα επέφερε αυτό στην αξιοπιστία της ΕΚΤ και την σταθερότητα της ευρωζώνης. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η Ελλάδα θα μπορούσε να επιχειρήσει να κλείσει μια ξεχωριστή συμφωνία με το ΔΝΤ μετά από μια μερική χρεοκοπία, κάτι που θα καταδείκνυε τον βαθιά διαφορετικό τρόπο με τον οποίον χειρίζεται η ΕΕ την κατάσταση.

Μια επιπλέον επιπλοκή θα ήταν η άμεση (αύριο Τετάρτη) κήρυξη από την κοινοβουλευτικήΕπιτροπή Αλήθειας για το Χρέος ως παράνομου μέρους ή όλου του χρέους της χώρας. Αυτό θα οδηγούσε σε παραπομπές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και θα έδινε στην Ελλάδα ένα πιθανό νομικό επιχείρημα υπέρ της αναστολής των πληρωμών.

Χαρτογράφησα όλες αυτές τις εκδοχές σε ένα «δέντρο αποφάσεων», που αντικατοπτρίζει τα σενάρια της κρίσης με όλες τους τις λεπτομέρειες.

Είναι πολύ δύσκολο να το κοιτάξεις και να μην ανησυχήσεις για το μέλλον 11 εκατομμυρίων ανθρώπων που πίστεψαν, υπογράφοντας την είσοδο στο ευρώ, ότι είναι πλέον εγγυημένη η οικονομική σταθερότητα της χώρας τους.