Mε το πιστόλι του πανικού στον κρόταφο και με την, ανοιχτή πια, απειλή των κλειστών τραπεζών οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα να επιλέξει συμφωνία ή ρήξη εντός 72 ωρών. Το κέρδος για την Αθήνα σ’αυτό το άτυπο τελεσίγραφο είναι ότι, όπως η ίδια επιζητούσε εξ αρχής, η τελική απόφαση θα είναι καθαρά πολιτική και δη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο – σε επίπεδο ηγετών της ΕΕ. Το μειονέκτημα και το μεγάλο ρίσκο είναι πως η ίδια αυτή απόφαση θα ληφθεί υπό την απόλυτη κυριαρχία του Δόγματος του Σοκ.

Ads

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Δευτέρας είναι καταδικασμένη να περάσει μέσα από ένα όργιο φημών, σκόπιμων διαρροών και κατευθυνόμενου πανικού με στόχο την αχίλλειο πτέρνα των τραπεζών: «Οι ελληνικές τράπεζες στο χείλος της κατάρρευσης» είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο των Times, «Φόβοι για τις τράπεζες καθώς οι διαπραγματεύσεις καταρρέουν» γράφει ο Guardian, ενώ τον τόνο έδωσαν πρώτοι – με πλεόνασμα πολιτικής… ηθικής – οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο χθεσινό Eurogroup. Οι οποίοι, πριν καν τελειώσει η προαποφασισμένα άκαρπη συνεδρίαση, διέρρευσαν στο Reuters ότι «η ΕΚΤ ανησυχεί για το εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να ανοίξουν τη Δευτέρα».

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, και όπως μετέδωσε και ο Πολ Μέησον του Channel 4, το θέμα των τραπεζών έθεσαν σκοπίμως στον εκπρόσωπο της ΕΚΤ οι υπουργοί Οικονομικών της Ισπανίας και του Λουξεμβούργου, η δε διαρροή έγινε από την πλευρά του Λουξεμβούργου με σαφή στόχο να προκληθεί bank run και να κορυφωθεί η πίεση προς την Αθήνα. Ακολούθησαν οι κατηγορηματικές – όσο και αναμενόμενες – διαψεύσεις τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο εμπρησμός όμως είχε ήδη συντελεστεί.

Στην πραγματικότητα, ουδεμία τράπεζα κινδυνεύει όσο υπάρχει, αφ’ ενός η στήριξη του πιστωτικού συστήματος μέσω ELA και, αφ’ ετέρου και κυρίως, η δεδηλωμένη πρόθεση αμφότερων των πλευρών να επιδιώξουν πολιτική συμφωνία. Πίσω, δε, από τις κουίντες του τεχνητού τρόμου, η λύση, η ρήξη και η συμφωνία κρίνονται σ΄ένα ποσό που δεν φθάνει καν τα 2 δις ευρώ.  Τόσα περίπου είναι τα «ισοδύναμα» που ζητεί ο Ζαν Κοιντ Γιούνκερ από την ελληνική πλευρά για να αποσύρουν οι δανειστές την απαίτηση μείωσης των συντάξεων το 2016.

Ads

Αυτά τα ισοδύναμα μαζί με το μείζον θέμα του χρέους είναι και τα δύο θέματα – «κλειδιά» που θα κρίνουν τις εξελίξεις στο μεγάλο «παζάρι» των επόμενων τριών 24ώρων. Θα συζητηθούν κατ΄αρχήν στην επικοινωνία που θα έχουν, απόψε ή αύριο το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, ενώ αναμένεται αντίστοιχη επικοινωνία και με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Στο θέμα του χρέους, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, πρόταση υπάρχει, είναι ήδη επεξεργασμένη και τελεί σε γνώση της Αθήνας. Εκείνο που ζητείται όμως από την ελληνική πλευρά είναι να μην ανοίξει το θέμα τώρα αλλά να παραπεμφθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα με μια μορφή δήλωσης-δέσμευσης.

Εάν βρεθεί η λύση στα ισοδύναμα και η βούληση μη ρήξης είναι εξίσου ισχυρή και από τις δύο πλευρές, η απεμπλοκή μπορεί να έρθει δια της διεξόδου της τετράμηνης ή εξάμηνης παράτασης. Και το deal μπορεί να κλείσει ακόμη και πριν από το βράδυ της Δευτέρας. Εάν, όμως, οι εμπρηστές αφεθούν ανεξέλεγκτοι, τότε η ρήξη μπορεί να έρθει ακόμη και λάθρα, εν είδει αυτοεκπληρούμενης προφητείας…