Ads

Συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων στους βασικούς άξονες του πακέτου μέτρων είναι το αποτέλεσμα της διάρκειας 2,5 ωρών σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13.00 στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις. Ποια σημεία παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να δέχεται πιέσεις κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ προκειμένου να υιοθετήσει τη ρήτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, δηλαδή να μην εφαρμοστούν τελικώς μέτρα τα οποία αποφασίζονται σήμερα αν στο διάστημα που θα μεσολαβήσει προκύψουν επιπλέον έσοδα για τα δημόσια ταμεία (για παράδειγμα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής). Επιπλέον, προβάλλονται αντιρρήσεις στην περικοπή των «δώρων» των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και στην προοπτική απολύσεων (αντιπροτείνεται η επιλογή της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης).

Παράλληλα, διαπιστώνεται συμφωνία στην κυβέρνηση αναφορικά με το αίτημα επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 2 συν 2 έτη. Στενός συνεργάτης ενός εκ των τριών πολιτικών αρχηγών που συνδράμουν την κυβέρνηση συνεργασίας, εξήγησε στο tvxs.gr ότι τα 2 χρόνια επιμήκυνσης προβλέπονται ούτως ή άλλως από ρήτρα του Μνημονίου για 2ετή παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην περίπτωση που η ύφεση ξεπερνούσε τις αρχικές εκτιμήσεις. Συνεπώς, η συζήτηση αφορά στην περαιτέρω επιμήκυνση του προγράμματος κατά 2 επιπλέον έτη (συνολικά 4).

Ads

Στουρνάρας: Συμφωνία για τους βασικούς άξονες του πακέτου μέτρων

Για συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων στους βασικούς άξονες του πακέτου των νέων μέτρων έκανε λόγο, ο υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Όπως σημείωσε η συμφωνία θα αποτελέσει βάση δυνατής διαπραγμάτευσης. 

Ερωτηθείς κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου για την ψήφιση των μέτρων, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως δεν γνωρίζει ακόμα πότε θα ψηφιστούν, καθώς «πρέπει να έχουμε πρώτα τη συμφωνία της τρόικας και των εταίρων».

Ο υπ. Οικονομικών μίλησε επίσης για διετή επιμήκυνση – ο Φώτης Κουβέλης νωρίτερα είχε αναφερθεί σε 4ετη – και συμμετρική ρήτρα επίτευξης στόχων. 

Εξέφρασε επιπλεόν την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία, εν όψει του επικείμενου Eurogroup. Σε ερώτηση για το αν θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας πάντως ότι αν γίνει δεν θα αφορά τα μέτρα. 

Τρία μηνύματα από Βενιζέλο
 
Στη σημασία της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής στάθηκε για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Στις δηλώσεις που έκανε από την Ιπποκράτους σημείωσε ότι «έχει τεράστια σημασία τα μέτρα να εφαρμοστούν ως το 2016. «Το άπλωμα των μέτρων τα κάνει πιο φιλικά» υποστήριξε.
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε επίσης 3 μηνύματα προς το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό της χώρας:
 
«Θέλω να στείλω 3 πολύ καθαρά μηνύματα: Το 1ο απευθύνεται στους Έλληνες πολίτες που ψήφισαν υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της γραμμής αυτής. Έχουμε αποδείξει ότι δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Κάθε άλλη πολιτική είναι ανασφαλής και επικίνδυνη.
 
»Το 2ο αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες: Αγωνιζόμαστε τα μέτρα να μην είναι οριζόντια και να πιάνουν τόπο. Να είναι πραγματικά τα τελευταία. Και να μας επιτρέπουν να ξεπεράσουμε τον κάβο.
 
»Το 3ο αφορά τους εταίρους μας: Μας βοηθούν αναμφίβολα αλλά όχι τόσο όσο θα έπρεπε να μας βοηθούν. Ίσως δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται με την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα. Πρέπει να αναγνωρίσουν τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού.
 
Πρέπει να πούμε στους πολίτες όλων των χωρών ότι δεν έχουν χάσει τίποτε από τα δάνειά τους προς την Ελλάδα. Ένας μόνο τρόπος υπάρχει να χάσουν τα λεφτά τους. Να συνεχιστεί αυτή η ανιστόρητη και μειωτική συζήτηση για το εάν η Ελλάδα είναι μέσα ή έξω από το ευρώ».

Κουβέλης: Επιμένω στη ρήτρα αντικατάστασης

«Υπήρξε συμφωνία σε βασικούς άξονες. Υπάρχουν ωστόσο σημεία που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Θα αναζητηθεί 4ετής επιμήκυνση της προσαρμογής. Η αντιμετώπιση της τρόικας ξεκινάει αυτές τις ημέρες. Η συνολική διεκδίκηση θα γίνει σε πολλαπλά πολιτικά επίπεδα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Υπογράμμισε δε, ότι θα υπάρξει επιμονή στη ρήτρα αντικατάστασης των μέτρων από τα έσοδα, σημειώνοντας ότι «όταν επιτευχθεί η επιμήκυνση, αυτό θα είναι σημαντική ελάφρυνση». Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν θα γίνει και νέα σύσκεψη, ο κ. Κουβέλης δεν απάντησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ το πακέτο των μέτρων θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. 

Η αντιπολίτευση
 
Την άποψη πως η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. «Το σήριαλ επικοινωνιακής διαχείρισης έφθασε στο τέλος του. Η προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού κατέληξε στη διαμόρφωση ενός σκληρού και βάρβαρου πακέτου νέων μέτρων που οδηγεί την κοινωνία στην εξαθλίωση και την οικονομία σε περαιτέρω ύφεση», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και τόνισε πως «τα όσα υποκριτικά υποστήριξαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί περί «κοινωνικά δίκαιων μέτρων», «ισοδυνάμων» και «επαναδιαπραγμάτευσης», δεν έχουν καμιά σχέση με το τελικό αποτέλεσμα».
 
Να απορρίψει, μαζί με τα νέα μέτρα, και τα «νέα παραμύθια που του σερβίρουν ότι με επιμήκυνση, με ρήτρες αντικατάστασης ή με νέα διαπραγμάτευση μέσα στην ΕΕ θα έρθει κάτι καλό και γι’ αυτόν», καλεί το λαό το ΚΚΕ σε σχόλιο του για τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο λαός δεν πρέπει να έχει πια καμιά εμπιστοσύνη στα κόμματα τα οποία του κρύβουν ότι «τα άγρια μέτρα και τα μνημόνια, όσο άδικα είναι, άλλο τόσο είναι ωφέλιμα και αναγκαία για την ελληνική πλουτοκρατία και την ΕΕ».