Η Frontex ανακοίνωσε πως η Ελλάδα συμφώνησε να δεχτεί την αρωγή της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής στα σύνορα με την ΠΓΔΜ για την καταγραφή μεταναστών και προσφύγων σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή επιπλέον δύναμης της Frontex στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες πρόσφυγες.

Ads

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπήρξε σαφής προσδιορισμός της δικαιοδοσίας των αξιωματικών της Frontex, κάτι που αποτελούσε και βασικό αίτημα των ελληνικών αρχών. Σημειώνεται ακόμη, πως θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Ελλήνων αξιωματούχων και αξιωματούχων της Frontex για να προσδιοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. «Η σωστή καταγραφή κάθε μετανάστη που μπαίνει στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντική. Οι μετανάστες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελεγχθούν και όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα θα καταγραφούν», τόνισε ο γενικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι.

Η Frontex έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα με 195 άτομα στα νησιά του Αιγαίου. Μόνο στη Λέσβο έχει 83, ενώ ήδη έχει ζητήσει από τα κράτη – μέλη της να παρέχουν 775 επιπλέον συνοριοφύλακες, οι 600 από τους οποίους θα τοποθετηθούν στην Ελλάδα.

Ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας

Ads

Εν τω μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα έστειλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ενεργοποίηση  της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας με στόχο την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη, την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Τι ζητήθηκε

image

Διατήρηση της Σένγκεν θέλει η Κομισιόν

Νωρίτερα η αρμόδια Επίτροπος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Νατάσα Μπέρτο, απαντώντας σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν, επισήμανε πως πάγια θέση της Κομισιόν είναι η διατήρηση της συνθήκης και η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών. «Προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια», τόνισε.

Ερωτηθείσα για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας που πρέπει να έχουν εκπληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η Μπερτό είπε ότι υπάρχει ένας αριθμός αιτημάτων στα οποία έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα να σημειώσει πρόοδο. Συγκεκριμένα, αναμένονται «απτά αποτελέσματα» στη λειτουργία των hot spots και τη διαδικασία μετεγκατάστασης, μεταξύ των οποίων είναι η ενεργοποίηση του «μηχανισμού πολιτικής προστασίας» (σημ: το σχετικό αίτημα κατατέθηκε) και του μηχανισμού για την αποστολή στα ελληνικά σύνορα των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης της Frontex, (RABIT).

Τι είπε ο Μουζάλας για τα περί εξόδου από τη Σένγκεν

Από την πλευρά του και ο Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε στο ζήτημα για τη συνθήκη Σένγκεν, παραδεχόμενος ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει κακό κλίμα στην ΕΕ αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα έξωσης της Ελλάδας. Για το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, είπε πως γράφει ψέμματα, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν σχέδια εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν.

«Το θέμα αυτό δεν τίθεται από την Ευρώπη, αλλά από κάποιες χώρες, όπως η Ουγγαρία, που φέρονται με τον γνωστό τρόπο στους πρόσφυγες. Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία αντιδρούν σ’ αυτή την πολιτική με τους φράκτες. Χώρες της Ευρώπης πάνε να δημιουργήσουν ένα πρόβλημα στη χώρα μας», ανέφερε και σημείωσε ότι δεν έχει συζητηθεί τέτοιο θέμα στο Κολέγιο των Επιτρόπων, απλώς έχει γίνει συζήτηση ανάμεσα σε δύο Επιτρόπους.

Για το έγγραφο με το οποίο τίθεται θέμα Σένγκεν ο Γιάννης Μουζάλας είπε ότι δεν αποτελεί θέση της ΕΕ και τόνισε ότι πρόκειται για ένα εισηγητικό έγγραφο που μπορεί να προτείνει ο καθένας και να απορριφθεί.