Σε συμφωνία… γενικών κατευθύνσεων και όχι επί συγκεκριμένων μέτρων κατέληξαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που πραγματοποιήθηκε για τον προσδιορισμό των μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ τη διετία 2012-2013. «Συμφωνήσαμε σε όλα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών. Ωστόσο, «όχι» σε οριζόντια μέτρα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Αποφασίσαμε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2012», σημείωσε, από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης. Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τις επόμενες ημέρες.

Ads

«Συμφωνήσαμε σε όλα», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. «Πήγε πολύ καλά η συζήτηση. Ήταν πάρα πολύ κρίσιμη» σημείωσε.
 
Πάντως ο υπουργός άφησε αναπάντητους γρίφους καθώς όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών το άφησε ανοιχτό λέγοντας: «Δεν μπορούμε να σας το πούμε ακόμα».
 
Διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία των αρχηγών αφορά τις γενικές κατευθύνσεις και όχι συγκεκριμένα μέτρα. Όσον αφορά την οριστικοποίηση των περικοπών 11,5 δισ. ευρώ σημείωσε ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι από τις προτάσεις του ΚΕΠΕ έχουν συγκεντρωθεί περικοπές ύψους 5,1 δισ. ευρώ και επιπλέον 3 δισ. ευρώ από τις προτάσεις των υπουργών. Συνολικά, πρόκειται για 8,1 δισ. ευρώ, έναντι 11,5 δισ. ευρώ που αναζητούνται. 

Η κυβέρνηση κινείται σταθερά εντός του πλαισίου που χάραξαν οι τρεις αρχηγοί», σημείωσε από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σε δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. «Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Μέριμνα της κυβέρνησης είναι να προωθήσει την ανάπτυξη, να διευρύνει την απασχόληση, να προστατεύσει την κοινωνική συνοχή και να ενδυναμώσει τη διεθνή θέση της χώρας» σημείωσε. 

Ads

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο των οριζόντιων περικοπών ο κ. Κεδίκογλου επισήμανε: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Μπορείτε να ρωτήσετε τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Στουρνάρα. Παρέπεμψε δε, στις δηλώσεις των κ.κ Βενιζέλου και Κουβέλη τις οποίες χαρακτήρισε «σαφείς».
 
«Όχι» σε οριζόντια μέτρα λέει ο Ευ. Βενιζέλος
 
«Όχι» σε οριζόντια μέτρα σημείωσε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικότερα, όσον αφορά τις περικοπές δαπανών που αναζητούνται για τη διετία 2013 – 2014, ανέφερε πως «η προεργασία μορφοποιείται χωρίς να υπάρχουν οριζόντια μέτρα».

Πρώτος στόχος, όπως ανέφερε, είναι η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης και αφετηρία για την αναθεώρηση είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο προϋπολογισμός του 2013.

Ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πλην της εφαρμογής όσων είχαν αποφασιστεί, αλλά και αυτά θα εφαρμοστούν με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία. Σημείωσε, ακόμα, ότι θα βρεθεί λύση και για τα ειδικά μισθολόγια με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων.

Σχετικά με τα 11,5 δισ. της διετίας 2013-2014, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι συμφωνήθηκε να μη ληφθούν οριζόντια μέτρα. Ύπάρχουν διευκρίνισε, πιθανά μέτρα τα οποία θα οριστικοποιηθούν μετά τη συνάντηση με την τρόικα.

Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συγκροτηθεί η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία θα ονομάζεται Εθνική Επιτροπή Οικονομικού Σχεδιασμού, ενώ συμπλήρωσε ότι αποφασίσθηκε και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό θα κινηθούν στο ανώτατο επίπεδο στην Ευρώπη, ώστε να ανατραπεί η «λανθασμένη εικόνα που υπάρχει στην Ευρώπη για τη χώρα μας».
 
Γνωστοποίησε τέλος, ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τις επόμενες ημέρες με αντικείμενο την τάχιστη προώθηση των διαρθωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Πηγές της Ιπποκράτους ανέφεραν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των τριών αρχηγών πως η εξεύρεση συνολικά των 11,5 δισ. ευρώ θα προκύψει μέσα από την αξιολόγηση της επικαιροποιημένης πρότασης του ΚΕΠΕ, των προτάσεων που έχουν κάνει τα υπουργεία για περικοπές, στις οποίες απομένει να προστεθούν οι προτάσεις υπουργείων που ακόμα δεν έχουν υποβάλει τα δικά τους στοιχεία και στη συνέχεια θα εξεταστεί πως θα καλυφθεί το κενό που υπάρχει, με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και που να μην είναι οριζόντιος.
 
«Έχει πάρα πολλή μεγάλη σημασία να δούμε σε πόσα χρόνια θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος» και συνεπώς, ότι γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία το μοντέλο του επικαιροποιημένου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής που πρέπει να φτιάξει η κυβέρνηση και μετά να το διαπραγματευτεί, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
 
Επανέλαβαν δε τη θέση που έχει εκφράσει ο κ. Βενιζέλος ότι «είναι δύσκολο» να βρεθούν τα 11,5 δισ. από περικοπές, μέσα σε κλίμα υφεσιακό και έως το 2014, αλλά αντίθετα, ότι «πρέπει να απλωθούν σε επιπλέον, τουλάχιστον δύο χρόνια». Τα επιπλέον δισ. ευρώ που θα εξευρεθούν από τα υπουργεία είναι μια συζήτηση που θα γίνει με την τρόικα, ενώ, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης κάποιων υπουργείων, διότι «για να αποκτήσει πλήρη εικόνα ένας υπουργός, χρειάζεται κάποιος χρόνος».
 
Φ. Κουβέλης: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2012
 
«Αποφασίσαμε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2012. Αντιθέτως θα θελήσουμε και θα επιχειρήσουμε να ελαφρύνουμε τα ασθενέστερα στρώματα της χώρας», σημείωσε στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ο Φώτης Κουβέλης.
 
O κ. Κουβέλης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα εξευρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια και τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να εξασφαλιστεί η μη επιβάρυνση των νοικοκυριών μετά την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη γεωγραφικά δεδομένα και εισοδηματική ικανότητα.
 
Αναφερόμενος στο τέλος ακίνητης περιουσίας, υποστήριξε ότι «προωθείται η ανεύρεση μέτρων προκειμένου να ελαφρυνθούν οι ασθενέστεροι οικονομικά συμπολίτες «που θα πρέπει να εξαιρεθούν από το τέλος ακίνητης περιουσίας».
 
Μίλησε επίσης για ολοκληρωμένο σχέδιο διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με στόχο την επιμήκυνση της δημοσιονομικής πολιτικής ενώ για το στόχο των 11,5 δισ. ευρώ υπογράμμισε ότι μπορούν να βρεθούν με περικοπές σπατάλης και όχι με μειώσεις στο μισθολογικό κόστος.
 
Επεσήμανε δε την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης. Τέλος έκανε λόγο για χαλάρωση των ρυθμίσεων του Τειρεσία προκειμένου «να ανασάνει η αγορά».