Τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να διαμορφωθεί εθνική συνεννόηση τουλάχιστον στο ζήτημα του χρέους, προτείνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

Ads

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, έκανε λόγο για αναζήτηση θεσμικού τρόπου για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν σχέση με τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών, την από καινού αντιμετώπιση της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους και «βεβαίως εκείνης της πολιτική η οποία μπορεί να δρομολογήσει διαδικασίες για το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα».

Τόνισε επίσης πως είναι λάθος η επιμονή των κυβερνητικών εταίρων να αναγνωρίζουν ως βιώσιμο το χρέος. Όπως είπε «δεν είναι ειλικρινές, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». «Ο ελληνικός λαός οφείλει να ξέρει, οφείλει να γνωρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει να αναδιαρθρωθεί και δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τη συστηματική και επίμονη διαπραγμάτευση, με συνεννοημένες όλες τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα θέλει τη διαπραγμάτευση και τη διεκδικεί, αναδεικνύοντας μάλιστα όλα εκείνα τα στοιχεία που δικαιολογούν και αιτιολογούν τη διαπραγμάτευση και την αναδιάρθρωση του χρέους μας» τόνισε.

Σχετικά με την αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο Φώτης Κουβέλης κάλεσε τους Σαμαρά και Τσίπα να σταματήσουν να τροφοδοτούν μια τεχνητή πόλωση, η οποία απομακρύνει την πολιτική από την αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων του τόπου και να υπάρξει ο ελάχιστος κοινός τόπος.

Ads

Παράλληλα έθεσε και τον πρώτο όρο μιας μετεκλογικής συνεργασίας, υπογραμμίζοντας πως η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Σε καμία περίπτωση δεν βλέπω πως μπορεί να αρθρωθεί, να συνεργαστεί και να συνδυαστεί μια πολιτική, η οποία θα αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και βεβαίως της ΔΗΜΑΡ. Δεν βλέπω να υπάρχει τέτοιο ενοποιητικό στοιχείο», είπε.