O αντιεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής στην χειμαρώδη κατάθεσή του στην Προανακριτική κατά Παπαγγελόπουλου έδειξε ευθέως ως κομβικό κρίκο της καταγγελλόμενης «σκευωρίας» την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Εφθασε, μάλιστα, στον βαθμό να υποδείξει εμμέσως πλην σαφώς ακόμη και την δίωξή της δηλώνοντας, κατά τις πληροφορίες, πως, ειδικά για την περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου, εάν ο ίδιος ήταν Επόπτης θα ασκούσε δίωξη στους Εισαγγελείς για κατάχρηση εξουσίας.

Ads

Την ίδια ώρα όμως που ο κ. Αγγελής κατέθετε όλα αυτά – και πολλά ακόμη – η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών αποφαινόταν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφαιρεθεί η δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis από την Ελένη Τουλουπάκη και να ανατεθεί σε εφέτη-ανακριτή. Οι εφέτες δηλαδή, με καθαρή πλειοψηφία, απέρριψαν την παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα ο οποίος είχε ζητήσει την ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη επικαλούμενος την σπουδαιότητά της και την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας.

Η απόφαση του Συμβουλίου ελήφθη με ψήφους 69 κατά της παραγγελίας, 40 υπέρ και 3 λευκά, και αφορούσε τόσο το σύνολο της δικογραφίας όσο και τα σκέλη της υπόθεσης για τα οποία έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις (πχ για τους κυρίους Φρουζή και Μανιαδάκη). Το δε σκεπτικό της πλειοψηφίας ήταν πως  η έρευνα που διενεργείται εδώ και τρία χρόνια έχει προχωρήσει ικανοποιητικά και, ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχιστεί από την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Με βάση αυτή την απόφαση και αυτό το σκεπτικό, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι συνάγονται τρία συμπεράσματα: Το πρώτο είναι πως δεν βρήκαν έδαφος «οι πιέσεις και οι μεθοδεύσεις», όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη της Κουμουνδούρου, που ασκήθηκαν προκειμένου να αφαιρεθεί ο φάκελος και η έρευνα για το σκάνδαλο από την Ελένη Τουλουπάκη.

Ads

Το δεύτερο, και καίριο πολιτικά, είναι πως το ίδιο το Συμβούλιο Εφετών κατέρριψε σήμερα την θεωρία της δήθεν σκευωρίας. «Πώς είναι δυνατόν η Ελένη Τουλουπάκη να μετέχει σε σκευωρία, όπως υπονοείται ή λέγεται και ευθέως, από μάρτυρες στην Προανακριτική, και την ίδια ώρα 69 εφέτες να αποφασίζουν ότι κάνει καλά την δουλειά της και πρέπει να την συνεχίσει;», ρωτά χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με γνώση της υπόθεσης. Και το ίδιο στέλεχος προσθέτει με νόημα ότι η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών «ελήφθη επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και όχι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Η τρίτη επισήμανση είναι πως πρόκειται για την δεύτερη φορά που η Ολομέλεια των Εφετών αρνείται την εξαίρεση της κυρίας Τουλουπάκη από την υπόθεση. Η πρώτη ήταν όταν είχε απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα του κατηγορούμενου Ανδρέα Λοβέρδου και το αίτημά του να αφαιρεθεί η έρευνα από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς. Όπως και σήμερα, έτσι και τότε, το Συμβούλιο είχε κρίνει ότι δεν συντρέχουν λόγοι μεροληψίας στο πρόσωπο της εισαγγελέως Διαφθοράς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ένα βασικό στοιχείο που ελήφθη υπόψιν ήταν πως η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, άσκησε την τελευταία ποινική δίωξη στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας στις 14-6-2019 και ότι από τότε δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα. Αξιολογήθηκε επίσης το γεγονός ότι ήδη από την εισαγγελία Διαφθοράς έχουν τεθεί επτά υποθέσεις για τα πολιτικά πρόσωπα στο αρχείο, ενώ έχει ασκηθεί δίωξη σε ένα πολιτικό πρόσωπο και απομένουν προς έρευνα ακόμη τρεις ακόμη δικογραφίες.

Σε ό,τι αφορά στις δικογραφίες που βρίσκονται στην ανάκριση οι Εφέτες υποστήριξαν πως οι δυο ανακρίτριες που τις χειρίζονται είναι ικανές να τις φέρουν εις πέρας. Σχετικά με το ότι ακόμη δεν έχουν καλέσει σε απολογίες ούτε και για την πρώτη δικογραφία που έφτασε στα χέρια τους με την άσκηση ποινικής δίωξης στον Κ. Φρουζη, ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι οι ανακρίτριες ακόμη αναμένουν στοιχεία από την εισαγγελία Διαφθοράς.