Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, επανέλαβε πως αυτό που ζητάει το ΔΝΤ για να παραμείνει στο πρόγραμμα είναι «ισχυρές πολιτικές στις μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους».

Ads

Ωστόσο, όπως είπε, δείχνοντας και έναν τρόπο συμβιβασμού «τα μέτρα για την ελάφρυνση του Δημόσιου Χρέους της Ελλάδος δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων». Παράλληλα διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ καλωσορίζει την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.  «Δεν ζητάμε περισσότερη λιτότητα και περισσότερα μέτρα για την Ελλάδα» δήλωσε ο Ράις, υπογραμμίζοντας πως το Ταμείο ζητά ελάφρυνση του χρέους και στόχο για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα (1,5%).

Όπως τόνισε, το ΔΝΤ για να αξιολογήσει τα μέτρα αυτά και την επίπτωση τους στο Δημόσιο Χρέος της χώρας, δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν «απ΄αρχής» (upfront). «Τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι συνδεδεμένα και υπό την προϋπόθεση της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων. Όμως σε κάθε περίπτωση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του το ΔΝΤ είναι απαραίτητο να γνωρίζει το εύρος και το είδος των μέτρων αυτών». «Όταν πάμε στο Δ.Σ. θέλουμε θα έχουμε ένα πρόγραμμα που θα βγαίνουν οι αριθμοί», τόνισε.