Ως εργαλείο λογοκρισίας και καταστολής βλέπουν οι μουσικοί το άρθρο του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ που προβλέπει ποινή φυλάκισης 3-5 χρόνια για όποιον δημιουργό ή καλλιτέχνη κοινοποιήσει έργο που κρίνεται ότι υποκινεί τη βία και το μίσος. «Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη το επόμενο διάστημα και γι’ αυτό παίρνει τα μέτρα… καταστολής της», λέει στο tvxs.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Βασίλης Παρασκευόπουλος.

Ads

Πρόκειται για το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, γνωστό και ως ν/σ Λιβάνιου και πρώην ν/σ Πέτσα, στο οποίο η κυβέρνηση επιλέγει να εμπλουτίσει τον ευρωπαϊκό νόμο περί τρομοκρατίας που συμπεριλήφθηκε στον νέο ποινικό κώδικα το 2019 (άρθρα 187Α, 187β). Με βάση το άρθρο 8 του νομοσχεδίου απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα».

«Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας»!! Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους!!», γράφουν στο ψήφισμα που έχουν αναρτήσει στη σελίδα τους στο facebook οι μουσικοί.

«Θεωρούμε ότι είναι εργαλείο λογοκρισίας. Υπάρχει διεθνής εμπειρία γι’ αυτό, αναφέρουμε παραδείγματα στο ψήφισμά μας. Το τί σημαίνει «υποκίνηση σε πράξεις βίας και μίσους» είναι πολύ ελαστικά ορισμένο. Ιδιαίτερα στη χώρα μας που υπάρχει μια πολύ μεγάλη εμπειρία αγώνων, ένα τέτοιο νομοθέτημα μοιάζει παράλογο. Σε λίγο καιρό θα έχουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι επανάσταση χωρίς βία, δεν υπάρχει. Με αυτή την έννοια έργα όπως ο Εθνικός ‘Υμνος ή το «στ’ άρματα, στ’ άρματα» είναι επικίνδυνα έργα που προτρέπουν σε βία κι άρα δεν πρέπει να προβάλλονται», σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ads

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου υπογραμμίζει πως ο νόμος αυτός είναι ακόμη πιο επικίνδυνος, αφού δεν αποτελεί απλά ένα δυνητικό εργαλείο λογοκρισίας αλλά προβλέπει και ποινές φυλάκισης: «Ανοίγει ο δρόμος ώστε οι δημιουργοί να δικάζονται με βάση τον τρομονόμο. Δε μιλάμε απλά για λογοκρισία αλλά για 3-5 χρόνια φυλάκιση, σύμφωνα με τον τρομονόμο».

Ρωτήσαμε τον κο. Παρασκευόπουλο γιατί να θέλει τώρα η κυβέρνηση να περάσει ένα τέτοιο νομοθέτημα. «Σε αυτό το νομοσχέδιο εμείς βλέπουμε ένα ακόμη παράθυρο από το οποίο μπορεί να εκφραστεί η καταστολή, αυτή τη φορά και στο χώρο των τεχνών. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η κατάσταση το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολη. Οι συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Γίνονται διακοπές ρεύματος σε συναδέλφους για χρέη ακόμα και 100 ευρώ. Από το Μάρτιο ξεκινούν πάλι οι πλειστηριασμοί κατοικιών. Απέναντι σε τέτοιες εξελίξεις θα υπάρξουν αντιδράσεις. Βλέποντας το αυτό, η κάθε κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα… καταστολής. Αυτός ο νόμος είναι άλλο ένα μέτρο καταστολής. Καταστολή δεν είναι μόνο η αστυνομία», υπογραμμίζει.

Ειδική μνεία για τα καλλιτεχνικά έργα προσθέτει η κυβέρνηση

Έχει αξία να σημειωθεί ότι δεδομένης της ενσωμάτωσης της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας στο ελληνικό Δίκαιο μέσω του νέου ποινικού κώδικα, αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης συνιστά πολιτική επιλογή και όχι υλοποίηση υποχρέωσης της χώρας. Κι αυτό διότι στη σχετική παράγραφο του ποινικού κώδικα (άρθρο 187Α, παρ. 6) δε γίνεται καμία μνεία σε πολιτιστικά ή καλλιτεχνικά έργα: «Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη».

«Ο τρομονόμος υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου. Την ίδια στιγμή ο τρομονόμος αναφέρει γενικόλογα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης», «κατά της κοινής ειρήνης». Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης τους αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες! Με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά. Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του ”νομοσχέδιου Λιβάνιου”, πρώην «Πέτσα»!», αναφέρεται στο ψήφισμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Κινητοποίηση την Πέμπτη στις 12

«Επειδή αξιολογούμε το ζήτημα ως πολύ σοβαρό, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να περάσει αυτός ο νόμος. Γι’ αυτό καλούμε σε κινητοποίηση αύριο Πέμπτη στα Προπύλαια, στις 12 το μεσημέρι. Η πορεία θα κατευθυνθεί στο υπουργείο Εργασίας για να καταθέσουμε εκεί τα αιτήματα του κλάδου. Όμως αφού προέκυψε και αυτό το θέμα, μετά θα πάμε και στη Βουλή όπου θα καταθέσουμε το ψήφισμά μας», λέει ο κ. Παρασκευόπουλος.