Σε υπόθεση διαφθοράς φέρεται να εμπλέκεται η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη με ανακοίνωσή του, το βράδυ της Παρασκευής, να τη θέτει εκτός κόμματος και την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών να την διαγράφουν.

Ads

Η Έυα Καϊλή αρχικά προσήχθει προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, μετά από έρευνα που έγινε στο σπίτι της, ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τελικά οι βελγικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως ευρωβουλευτής, δεν μπορεί να συλληφθεί για την εμπλοκή της σε υπόθεση διαφθοράς, παρά μόνο επ’ αυτοφώρω.

Νωρίτερα, η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία είχε ανακοινώσει πως τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής Le Soir, η Εύα Καϊλή, μαζί με τον σύντροφό της εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς, γεγονός που οδήγησε τις βελγικές αρχές να πραγματοποιήσουν έρευνα στο σπίτι της. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δικαστικές αρχές προχώρησαν στο σφράγισμα του γραφείου της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως και του Βέλγου Σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλλα . Τον περασμένο μήνα σε συνέντευξή του είχε περιγράψει το Κατάρ ως ένα «καλό παράδειγμα προς μίμηση για τις άλλες χώρες της περιοχής». 

Οι ραγδαίες εξελίξεις οδήγησαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει την απομάκρυνση της Εύας Καϊλή από το κόμμα, καθώς για τη διαγραφή της θα πρέπει πρώτα να συνεδριάσουν τα όργανα του κινήματος. Αντίστοιχα,  οι ευρωομάδα των Σοσιαλιστών ανέφεραν: «Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στην Ομάδα S&D με άμεση ισχύ, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες». 

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του είχαν αναφέρει : «Είμαστε συγκλονισμένοι από τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Η Ομάδα S&D έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και πλήρη αποκάλυψη. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ερευνητικές αρχές. Σε αυτό το πνεύμα, δεν θα σχολιάσουμε δημοσίως τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες».

Και προσθέτει: «Δεδομένης της σοβαρότητας των ισχυρισμών, έως ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, ζητάμε την αναστολή των εργασιών επί οποιωνδήποτε φακέλων και ψηφοφοριών στην ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδίως όσον αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων και τις προγραμματισμένες επισκέψεις».

Διαβάστε επίσης:

Η έρευνα των βελγικών αρχών

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

Η βελγική εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D, ο Ιταλός Pier-Antonio Panzeri, ο νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (Ituc) Luca Visentini, καθώς και ένας διευθυντής ΜΚΟ και ένας βοηθός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνελήφθησαν και οι τέσσερις το πρωί.

Ο τελευταίος, όπως αναφέρει η Le Soir, είναι ο σύντροφος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή. Η Εύα Καϊλή είναι ανάμεσα στους 14 αντιπροέδρους του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και έχει, φυσικά, ασυλία και ο μόνος τρόπος για να συλληφθεί είναι μόνο εφόσον πιαστεί επ’ αυτοφώρω.