Πέντε εθελοντές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, στη Λέσβο.

Ads

Οι τρεις εθελοντές είναι Ισπανοί, και επιχειρούσαν στην οργάνωση «PROMAID» ενώ οι άλλοι δύο, είναι μουσουλμάνοι, αραβικής καταγωγής, υπηκοότητας Δανίας και συνεργάζονταν με τη δανική οργάνωση «TEAM HUMANITY».
Σύμφωνα με πληροφορίες του lesvosnews.net, οι πέντε συνελήφθησαν επιβαίνοντες στο ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος το οποίο ανήκει σε μια από τις δυο οργανώσεις.

Όπως αναφέρει η δικογραφία, ευρισκόμενοι στην συνοριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι εθελοντές επιχειρούσαν ρυμουλκώντας βάρκες με πρόσφυγες χωρίς αυτές ή οι επιβαίνοντες σε αυτές να κινδυνεύουν, ενώ ήταν παρόν σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Επίσης σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού Σώματος δεν ήταν η πρώτη φορά που επιχειρούσαν χωρίς να ενημερώσουν τις αρχές για τη δράση τους, ενώ τρεις από αυτούς, χθες το μεσημέρι, είχαν προσαχθεί από τις Λιμενικές αρχές για ανάλογο περιστατικό.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, ο οποίος απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για βοήθεια σε είσοδο παράνομων αλλοδαπών στην Ελλάδα. Εναντίον τριών από αυτούς απαγγέλθηκαν και κατηγορίες για παράνομη οπλοκατοχή αφού, σύμφωνα με τη δικογραφία, στην κατοχή τους βρέθηκαν μαχαίρια. Οι πέντε κατηγορούμενοι θα απολογηθούν στον Ανακριτή το ερχόμενο Σαββάτο και έως τότε κρατούνται.
Ολόκληρη η ανακοίνωση από τη Λιμενική Αρχή:

Ads

Στη σύλληψη πέντε (05) αλλοδαπών για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και για παράνομη οπλοκατοχή προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Συγκεκριμένα, Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Α.Θ.), εντόπισε ημεδαπό ιδιωτικής χρήσης ταχύπλοο σκάφος, να κινείται πλησίον λέμβων με αλλοδαπούς ευρισκόμενων εντός Τουρκικών χωρικών υδάτων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά Αεροδρομίου ν. Λέσβου, χωρίς προς τούτο άδεια. Στη θέα του Π.Α.Θ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το εν λόγω ταχύπλοο επιχείρησε να απομακρυνθεί και ακολούθησε καταρχήν καταδίωξη, η οποία δεν συνεχίστηκε καθόσον ανωτέρω σκάφος προέβη σε κράτηση μηχανών. Κατόπιν, το Τ/Χ σκάφος και τα πέντε (05) αλλοδαπά μέλη πληρώματος του, οδηγήθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης όπου κατόπιν σχετικής ενημέρωσης αρμόδιου Εισαγγελέα συνελήφθησαν. Το Τ/Χ σκάφος κατασχέθηκε ενώ επ’αυτού εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων τρία (03) μαχαίρια στιλέτα, και δύο (02) ψηφιακές διόπτρες νυκτός. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Με ανακοίνωση της στο Διαδίκτυο, οργάνωση «TEAM HUMANITY» καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να απελευθερώσει τους παράνομα κρατούμενους εθελοντές που συνελήφθησαν επειδή και μόνο προσπαθούσαν αν σώσουν ανθρώπινες ζωές».
«Δεν κάναμε τίποτα παράνομο και ήμασταν εκεί μόνο για να βοηθήσουμε πρόσφυγες» δήλωσαν τα μέλη των ΜΚΟ.
Οι τρεις Ισπανοί δηλώνουν πυροσβέστες, κρατικοί υπάλληλοι, που λειτουργούν στη Λέσβο εργαζόμενοι εθελοντικά ως διασώστες στα πλαίσια άδειας από την υπηρεσία τους. Οι συνήγοροί τους αναφέρουν πως οι πέντε εκτελούν ανθρωπιστικό έργο, σώζοντας χιλιάδες ζωές, εδώ και μήνες που βρίσκονται στο νησί.

Δείτε τι δηλώνουν:

* Φωτογραφία: www.lesvosnews.net