Συνολικά 16 άτομα συνελήφθησαν και επτά προσήχθησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης κατά τα χθεσινά επεισόδια. Σε δέκα προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία και κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της Πάτρας. Για «μελανή κηλίδα στην ιστορία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» κάνουν λόγο οι πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα επεισόδια που ξεκίνησαν μετά τις πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου και την άρση του ασύλου.

Ads

Και οι 16 συλληφθέντες έχουν πανομοιότυπες κατηγορίες. 1) Διατάραξη κοινής ειρήνης (ίδια κατηγορία έχουν και ο Θανάσης Αγαπητός και οι 2 των ΟΤΑ), 2) Αντίσταση κατά της αρχής και 3) Επικίνδυνη σωματική βλάβη. 

Στην Πάτρα η Αστυνομία έκανε ευρεία χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαμαρτυρίες για αποπνικτική ατμόσφαιρα από συμμετέχοντες στις πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Το μεσημέρι της Κυριακής, μεταφέρθηκαν στα δικαστήρια οι χθεσινοί συλληφθέντες και αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τις 19 του Δεκέμβρη.

Ads

Παράλληλα αποσύρθηκε από όλους η κατηγορία για τη βαριά σωματική βλάβη.

«Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ με λύπη τους ενημερώνουν ότι η ειρηνική, κατά τα άλλα, πορεία κατά την επέτειο της 17 Νοέμβρη, σκιάστηκε από θλιβερά γεγονότα που πλήττουν την ακαδημαϊκή κοινότητα. 

»Συγκεκριμένα και με αφορμή βίαια επεισόδια που προκλήθηκαν στο τέλος της πορείας, από ακραίες ομάδες στα όρια του πανεπιστημιακού χώρου, η αστυνομία εισέβαλε σε αυτόν, με σκοπό την καταστολή. 

»Η εισβολή των ΜΑΤ είχε ως αποτέλεσμα να κτυπηθούν και να συλληφθούν και φοιτητές του ΑΠΘ, οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια και οι οποίοι βρίσκονταν εκεί για να προστατέψουν το πανεπιστήμιο από αυτά» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή τους οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ έκαναν λόγο για «μελανή κηλίδα στην ιστορία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», με αφορμή τα επεισόδια που ξεκίνησαν μετά τις πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Φέτος, για πρώτη φορά στα χρονικά, οι Πρυτανικές Αρχές και η Σύγκλητος του ιδρύματος εμποδίστηκαν να ασκήσουν τα νόμιμα καθήκοντά τους και να αποτρέψουν, όπως κάθε χρόνο, τις ακρότητες, τα επεισόδια και την εισβολή της αστυνομίας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Η για 8η συνεχή βδομάδα παράνομη κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης από ένα σωματείο εργαζομένων που διεκδικεί από το πανεπιστήμιο αιτήματα που αυτό δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να ικανοποιήσει, έχει παραλύσει τη λειτουργία του κι έχει καταλύσει το ακαδημαϊκό του άσυλο. 

»Το διαχρονικό και φέτος επίκαιρο όσο ποτέ αίτημα των 70.000 φοιτητών μας για ‘Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία’, απαιτεί την άμεση απομάκρυνση όσων καταχρηστικά και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος παρεμποδίζουν τη λειτουργία του ΑΠΘ και επιβάλλει την επαναφορά του σε τροχιά ομαλότητας και δημιουργίας» υπογραμμίζουν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ.