Πλήθος κόσμου συμμετείχε στο συλλαλητήριο ενάντια στο πολυνομοσχέδιο στο Σύνταγμα. Για «νέα βάρβαρα μέτρα» κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, ενώ η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει «λαιμητόμο» το πολυνομοσχέδιο. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν συνδικάτα και φορείς. Στην Ομόνοια η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ενώ νωρίτερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε και η ΓΣΕΒΕΕ στη Πλατεία Κλαυθμώνος, με κεντρικό σύνθημα «Η ζωή μας δεν είναι αναλώσιμη». Σημειώνεται πως στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα συμμετέχει και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Βουλής μετά την απόρριψη του αιτήματος για πρόταση μομφής. 

Ads

«Η κυβέρνηση απέρριψε τη δυνατότητα να συζητηθεί πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γ . Στουρνάρα και αυτό ενώ η κυβέρνηση την είχε αποδεχθεί για να ακολουθήσει τριήμερη συζήτηση, στη συνέχεια υπαναχώρησε επικαλούμενη σειρά νομικίστικων επιχειρημάτων», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πλατεία και προσθεσε:
 
«Δεν λογαριάζει το σύνταγμα, την κοινοβουλευτική διαδικασία ούτε τη δημοκρατία . Διαλύει τις επαγγελματικές τάξεις και τις εργατικές σχέσεις την ώρα που δίνει τα πάντα στις τράπεζες. Αποχωρήσαμε για να μην νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία αλλά θα επανέλθουμε και θα λάβουμε μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία. Ο λαός καλείται να δώσει τέλος στην κυβέρνηση των εθελόδουλων στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία» 


 
Αντίστοιχα στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια συμμετείχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γγ του ΚΚΕ δήλωσε πως «όσο θα μεγαλώνει η σύγκλιση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ , σε ουσιαστικά και στρατηγικά ζητήματα που αφορούν την ίδια τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, που αφορούν τα διαπιστευτήρια προς τον ΣΕΒ, το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια, τόσο θα δυναμώνει και μέσα στη βουλή η σικέ αντιπαράθεση, για επιμέρους διαδικαστικά ζητήματα, θα μεγαλώνουν οι «κοκορομαχίες».
 

ΑΔΕΔΥ: Νέα βάρβαρα μέτρα

«Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Κυβέρνηση και Τρόικα προβλέπει την προώθηση νέων βάρβαρων μέτρων. Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται η απελευθέρωση των απολύσεων, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και η περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και η λεγόμενη εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, με τα πλήγματα που επιφέρει στους φαρμακοποιούς, στους κτηνοτρόφους και άλλους τομείς εργαζομένων», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της.
 
ΓΣΕΕ: Πολυνομοσχέδιο λαιμητόμος

Ads

Η ΓΣΕΕ τονίζει πως πρόκειται για «πολυνομοσχέδιο λαιμητόμο» με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να ικανοποιήσει άμεσα τους δανειστές. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η κυβέρνηση «ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία του τεράστιου σε έκταση νομοθετήματος με κρυφές διατάξεις, κατέθεσε στη βουλή ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο που στέλνει στη γκιλοτίνα εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».
 
Η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει πως στο πολυνομοσχέδιο κρύβονται «εντέχνως καταστροφικές ρυθμίσεις», μέσω των οποίων καταργείται «κάθε παροχή κοινωνικής ασφάλειας από το ήδη στραπατσαρισμένο κοινωνικό κράτος». Παράλληλα χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «καταστροφέα» και «yes man», και αναφέρεται σε καταργήσεις «χωρίς ίχνος δικαίου» μεταξύ άλλων «στις παροχές μητρότητας, στο οικογενειακό επίδομα».
 
Επιπλέον τονίζει πως «οδηγεί τους ήδη κουτσουρεμένους μισθούς να γίνουν ψίχουλα μέσα από την κατάργηση των τριετιών, μειώνει ακόμη περισσότερο τις  ήδη πενιχρές συντάξεις, δίνει τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία , δίνει στην προσωρινή απασχόληση μόνιμο χαραχτήρα, συρρικνώνει κάθε επαγγελματικό κλάδο στη χώρα». Καταλήγοντας η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι «τα Συνδικάτα και οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές». H ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό και αγωνιστικό παρών στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται την Κυριακή στο Σύνταγμα.
 
ΠΑΜΕ: Η ανάπτυξή τους προϋποθέτει μισθούς πείνας

«Παρά τις όποιες αναφορές της κυβέρνησης πως ο ήδη πετσοκομμένος και νομοθετημένος κατώτερος μισθός δε θα μειωθεί παραπέρα, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της δείχνει ότι ο στόχος είναι να πέσει ακόμα χαμηλότερα και να παρασύρει στην κατρακύλα αυτή τους μισθούς και τα μεροκάματα όλων των κλάδων», αναφέρει το ΠΑΜΕ και προσθέτει: «Είναι μακροπρόθεσμος σχεδιασμός με ορίζοντα το 2017 που συνοδεύεται από άμεσα μέτρα, όπως του τωρινού πολυνομοσχεδίου που “πλαγιοκοπούν” και μειώνουν το λαϊκό εισόδημα. Μαζί με την κατάργηση των οικογενειακών και άλλων επιδομάτων ως αποτέλεσμα των συνεχόμενων μειώσεων των εργοδοτικών εισφορών ξεκινώντας από φέτος που κόβονται στο μισό, χτυπάνε τις τριετίες, τις υπερωρίες, τις αποζημιώσεις και μειώνουν τα επιδόματα που σχετίζονται με το κατώτερο μεροκάματο».
 
Το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «βάζοντας ως πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας, αξιοποιεί με διάφορους τρόπους τις στρατιές των χιλιάδων ανέργων που το εκμεταλλευτικό σύστημα βγάζει εκτός παραγωγής, για να χτυπήσει τους μισθούς. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των 25 ετών, που προσλαμβάνονται με τον κατώτερο μισθό, η αμοιβή τους για προϋπηρεσία που ήδη έχουν θα μειωθεί στο μισό».
 
«Ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και σε προγράμματα απασχόλησης κακοπληρώνονται με μισθούς των 200 και 300 ευρώ», τονίζει και εξαπολύει επίθεση στη ΓΣΕΕ για τους «πανηγυρισμούς για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ που παγιώνει τους μισθούς εξαθλίωσης, αποσπώντας τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης και των εργοδοτικών οργανώσεων».
 
«Αυτή η ανάπτυξη που διακηρύσσουν προϋποθέτει μισθούς πείνας και δουλειά για ένα ξεροκόμματο. Μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους, ανοργάνωτους. Η ανάπτυξη που οραματίζονται σημαίνει ξεζούμισμα των εργαζόμενων και των ανέργων συνολικά. Έχει ως μοναδικό κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η ΕΕ, αυτός είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί η συγκυβέρνηση», αναφέρει το ΠΑΜΕ και καταλήγει:
 
«Δε μπορεί να υπάρχει άλλο αίτημα σήμερα, πέρα από την αναπλήρωση των απολεσθέντων με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Πρέπει να γίνει καθολικό αίτημα των εργαζομένων να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι για τις συλλογικές συμβάσεις. Εδώ και τώρα επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ ως βάση για νέες αυξήσεις και διαπραγματεύσεις. Να υπογραφούν παντού κλαδικές συλλογικές συμβάσεις».