Ένταση επικράτησε το μεσημέρι στην οδό Σταδίου, στο ύψος της Ομήρου, όπου διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να πραγματοποιήσουν πορεία στο Σύνταγμα με την αστυνομία να κάνει περιορισμένη χρήση χημικών και να προχωρά σε προσαγωγές. Αργότερα οι διαδηλωτές αφέθηκαν ελεύθεροι. Κάποιοι από τους διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν το μπλόκο αλλά αργότερα οδηγήθηκαν από την αστυνομία και πάλι πίσω από το φράγμα που είχε στηθεί στο σημείο από δυνάμεις των ΜΑΤ. Τραυματίστηκε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης. 

Ads

Προηγήθηκε συγκέντρωση συνδικάτων στην Ομόνοια για την ανεργία και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, με τους διαδηλωτές να ζητούν συνάντηση με τον Γ. Βρούτση. Σύμφωνα με πληροφορίες εκείνος δεν βρισκόταν στο γραφείο του και οι διαδηλωτές προσπάθησαν να κατευθυνθούν προς το ΥΠΟΙΚ, όπου είναι προγραμματισμένο ραντεβού του υπουργού με την τρόικα.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, κατήγγειλε ότι ο υπουργός Εργασίας ακύρωσε το προγραμματισμένο εδώ και ένα μήνα ραντεβού που είχε οριστεί μεταξύ τους, 5 λεπτά πριν από την συνάντηση. «Κινητοποιούμαστε γιατί είμαστε άνεργοι, πολλοί από εμάς είμαστε χωρίς ρεύμα. Δεν θα μοιρολατρούμε, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Αυτό που ζήσαμε σήμερα είναι στην πράξη η απαγόρευση των διαδηλώσεων που όμως δεν θα περάσει» τόνισε.
 
Μιλώντας στην τηλεόραση λίγο μετά την επίθεση που δέχτηκαν οι διαδηλωτές και ο ίδιος, ο Μπάμπης Αγγουράκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, κατήγγειλε τον «αυταρχισμό της κυβέρνησης και την προκλητική συμπεριφορά των υπουργών εναντίον των διαδηλωτών, καθώς απέρριψαν το αίτημα για συνάντηση τόσο στο υπουργείο Εργασίας, όσο και Οικονομικών».
 

Την κινητοποίηση πραγματοποίησαν τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, Μετάλλου Αττικής, τα Σωματεία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων και η Ένωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής. Συμμετέχουν επίσης δεκάδες σωματεία καθώς και η ΟΒΣΑ, τα ναυτεργατικά σωματεία «ΠΕΜΕΝ» και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, ενώ την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Συμμετέχουν επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων. 

Και συλλαλητήριο ενάντια στις απολύσεις

Στην πλατεία Κλαυθμώνος, ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο εκπαιδευτικών και σχολικών φύλακες που τελικά έφτασαν μέχρι το Κολωνάκι παρά την απαγόρευση των πορειών στο κέντρο, λόγω της επίσκεψης του Γερμανού Προέδρου στην Αθήνα.
 
Οι διαδηλωτές είχαν συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που είχαν διοργανώσει η ΟΛΜΕ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με αίτημα να μη γίνει καμία απόλυση με τη λήξη του οκταμήνου της διαθεσιμότητας.
 
Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΕ – ΟΤΑ ζητεί άμεση ανάκληση όλων των διαθεσιμοτήτων, επανατοποθέτηση όλων των διαθέσιμων στους χώρους δουλειάς, άμεση επιστροφή των σχολικών φυλάκων στα σχολεία και αναγνώριση ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών της 5ετούς προϋπηρεσίας των σχολικών φυλάκων.

* Υπενθυμίζεται ότι λόγω της επίσκεψης του Γερμανού προέδρου στην Αθήνα, με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, απαγορεύονται από τις 08.00 μέχρι τις 19.00 οι συγκεντρώσεις και οι πορείες στους εξής δρόμους: Σταδίου (από τη συμβολή της με την οδό Ομήρου) – Ομήρου – δεξιά Ακαδημίας – αριστερά Κανάρη – Πλατεία Φιλικής Εταιρείας (Κολωνακίου) – Καψάλη – δεξιά Ηροδότου – αριστερά Υψηλάντου – δεξιά Γενναδίου – Πλατεία Μεγάλης του Γένους Σχολής – Β. Κωνσταντίνου – Β. Όλγας – Β. Αμαλίας – αριστερά Φιλελλήνων – αριστερά Μητροπόλεως – δεξιά Βουλής – δεξιά Κολοκοτρώνη – αριστερά Σταδίου (μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ομήρου).