Συλλαλητήριο κατά της διαθεσιμότητας πραγματοποίησαν στα Προπύλαια διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι. Προς το παρόν, πάντως, δεν διαφαίνεται λύση στο θέμα της λειτουργίας των ΑΕΙ, καθώς τόσο οι απεργοί όσο και το υπουργείο Παιδείας παραμένουν ανυποχώρητοι. 

Ads

 
Διοικητικοί υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προχωρούν σε 48ωρη απεργία σήμερα, Πέμπτη, και αύριο, Παρασκευή, οπότε και θα συνεδριάσουν για να εισηγηθούν στην Ομοσπονδία τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, νέα 48ωρη απεργία για την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος επιμένει ότι κάποιοι επιθυμούν τη μετατροπή του χώρου της Παιδείας σε πεδίο πολιτική αποσταθεροποίησης και διαμηνύει ότι την ευθύνη έχουν οι πρυτάνεις.
 
Στήριξη στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ εκφράζει σε ψήφισμά του το ΔΣ της ΟΛΜΕ, απαιτώντας «να σταματήσει άμεσα κάθε δίωξη εναντίον τους και κάθε παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής τους δράσης».
 
Η ΟΛΜΕ καταδικάζει τόσο «την κλιμάκωση του αυταρχισμού και την ποινικοποίηση του αγώνα τους, με δεύτερη προσφυγή στα δικαστήρια ώστε να βγει παράνομη και καταχρηστική η απεργία», όσο και «την επιβολή αργίας στους 278  απεργούς που αρνήθηκαν να απογραφούν, αρνούμενοι να συναινέσουν στην απόλυσή τους και να σπάσουν μ’ αυτό τον τρόπο την απεργία τους».
 
Την παραίτηση του Κ.Αρβανιτόπουλου ζήτησε, με συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, κατηγορώντας τον ότι «έχει δημιουργήσει αποκλειστικά το αδιέξοδο που επικρατεί σήμερα στα πανεπιστήμια με εξαιρετικά αντιεπιστημονικές, αδιαφανείς και λάθος διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα». «Αδιέξοδο που μπορεί έστω και την τελευταία στιγμή να λυθεί διά της παραιτήσεώς του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκδικάζεται νέα αγωγή του υπ. Παιδείας

Νέα αγωγή του υπουργείου Παιδείας κατά της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και της ομοσπονδίας τους συζητείται την Πέμπτη στο Πρωτοδικείο Αθηνών με αίτημα να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική. 

Ads

Όπως είχε γίνει γνωστό από την Τετάρτη, το υπουργείο Παιδείας είχε καταθέσει σειρά προσφυγών κατά όλων των ομοσπονδιών του χώρου που έχουν προκηρύξει τις απεργίες για την διαθεσιμότητα.

Η αγωγή συζητείται σήμερα, ενώ στην διάρκεια της ημέρας, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, αναμένονται και οι τελικοί πίνακες του ΑΣΕΠ με τους υπαλλήλους των ΑΕΙ που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα.

Έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 φοιτητές που διαμαρτύρονται ενάντια στην αγωγή. 
 

Από την πλευρά του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναμένεται σήμερα η έκδοση ανακοίνωσης που θα αναφέρει ότι οι αποδοχές τους θα περικοπούν κανονικά την περίοδο της απεργίας τους. 

Ο πρύτανης του Ιδρύματος θα καλέσει τελικά ξανά αύριο Παρασκευή τα μέλη της Συγκλήτου που έχουν θέσει στα χέρια του τις παραιτήσεις τους, για να συζητήσουν εκ νέου την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.