Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν σήμερα στη Αθήνα εναντίον του μνημονίου. Μετά την ολοκλήρωση του πανεργατικού συλλαλητήριου από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα στο Σύνταγμα ενώ μικροεπεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το βράδυ όταν διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στους άνδρες των ματ, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών και προχώρησαν σε μία προσαγωγή. Παγκόσμια πρωτοτυπία: Προσήγαγαν…προληπτικά 60 άτομα πριν τις συγκεντρώσεις!

Ads

Νέα συγκέντρωση κατά των μέτρων λιτότητας πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή με πρωτοβουλία αριστερών οργανώσεων, σωματείων, μοτοσικλετιστών και του δικτύου συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 17.30 περίπου 2.000 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο, ενώ έντονη ήταν η αστυνομική παρουσία που έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον 60 προσαγωγές… προληπτικού χαρακτήρα! 
 
Πριν από λίγο (21:30 ) έγινε γνωστή και μία προσαγωγή δημοσιογράφου του ΑΝΤ1. Ο δημοσιογράφος που βρισκόταν στη συμβολή τον οδών Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου, αν κι έκανε γνωστή την ιδιότητά του, δυνάμεις των ΥΜΕΤ τον έσπρωξαν και στη συνέχεια του πέρασαν τις χειροπέδες. Με περιπολικό οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ.

Περίπου στις 21:00 πραγματοποιήθηκε και δεύτερη συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν οι διαδηλωτές από την πλατεία Συντάγματος. Ο κόσμος που παρέμεινε συγκεντρωμένος στην οδό Πανεπιστημίου ενώ επικράτησαν μικρής έντασης επεισόδια. Το πρωί περίπου 3.000 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ  και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Συντάγματος.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, ενάντια στο νέο μνημόνιο. Θα ακολουθήσει πορεία.
Το συλλαλητήριο οργανώνει η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και συμμετέχουν δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις, κόμματα και φορείς της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Ads

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο, «για να υπερασπιστούν το Σύνταγμα τους νόμους και τη Δημοκρατία», ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου παλλαϊκού κινήματος αντίστοιχου με εκείνο του «1-1-4».

«Εδώ και δυο χρόνια» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, «με την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου και τώρα με τη ψήφιση του δεύτερου, οι εργαζόμενοι οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, αντιμετωπίζουν την υπέρτατη πρόκληση. Κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις καταργούν το εργατικό δίκαιο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας το δίκαιο των κοινωνικών ασφαλίσεων, ενώ το Σύνταγμα παραβιάζεται».

«Η Δημοκρατία στην Ελλάδα έχει τραυματισθεί ανεπανόρθωτα, είναι ανάπηρη και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να τη βάλει στο γύψο» είπε ο κ.Παναγόπουλος και κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγώνες «για να διασωθούν οι θεσμοί και τα εργασιακά δικαιώματα». 

Για «σκληρές απεργιακές και κάθε λογής κινητοποιήσεις» έκανε λόγο, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Θόδωρος Κούτρας και τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους δουλειάς θα πρέπει να αγωνισθούν για να αποτρέψουν την de facto εφαρμογή των νέων μέτρων από τους εργοδότες». 

«Σήμερα καταργούνται οι συμβάσεις και οι εργατικοί νόμοι» είπε ο Θάνος Βασιλόπουλος, της Αυτόνομης Παρέμβασης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ και ζήτησε από τους εργαζόμενους να αντιδράσουν δυναμικά ώστε «να μην περάσει η νέα λαίλαπα» όπως τη χαρακτήρισε.

Στο επόμενο διάστημα η ΓΣΣΕ προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων με τη συνεργασία συνδικαλιστικών φορέων και καλλιτεχνών οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Φεβρουαρίου, ημέρα πανευρωπαϊκών εργατικών κινητοποιήσεων με στάσεις εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών. 

Κινητοποίηση στους χώρους εργασίας του δημοσίου τομέα αποφάσισε και η ΑΔΕΔΥ.