Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την τύχη των προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν μαζικά χθες το απόγευμα στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Ads

Το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων ανακοίνωσε πως «οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ εστάλησαν πίσω», προσδιορίζοντας μάλιστα τον αριθμό των ατόμων που εισήλθαν στη χώρα από αφύλακτο σημείο σε περίπου 1.500.

Κατά το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφός της.

Εκπρόσωποι των τελωνειακών και αστυνομικών Αρχών στους Ευζώνους, τη Δοϊράνη και τη Φλώρινα διέψευσαν ωστόσο, τις πληροφορίες περί επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών από την ΠΓΔΜ στην Ελλάδα, μέσω των νόμιμων μεθοριακών διαβάσεων.

Ads

Όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν έχει παρατηρηθεί καμία τέτοια μεταφορά προσφύγων και μεταναστών.

image

Δεν επιβεβαιώνεται από καμία πηγή η πληροφορία που αποδίδεται στο Υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, για επαναπροώθηση περίπου 1.500 προσφύγων που κατάφεραν να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από τις συγκεκριμένες πηγές έγινε γνωστό ότι, μετά την ομαδική είσοδο στα Σκόπια, των προσφύγων που είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη, από άλλο σημείο των συνόρων, στην Ελλάδα επέστρεψαν περίπου 200 πρόσφυγες, οι οποίοι απωθήθηκαν από Σκοπιανούς στρατιώτες και βρίσκονται πλέον στην διάθεσητων ελληνικών αρχών για νέα ταυτοποίηση.

Από τον έλεγχο που έχει κάνει μέχρι στιγμής κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών, διαπιστώνεται ότι οι 200 πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, είναι από αυτούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και διαθέτουν τα έγγραφα που τους χορηγήθηκαν μετά την αρχική ταυτοποίηση τους.

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους που πέρασαν στην γειτονική χώρα, στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής απο τα Σκόπια, ουτε έχει διαπιστωθεί επιστροφή τους από τα επίσημα σημεία των συνόρων, ή άλλους ανεπίσημους δρόμους.

image

Ωστόσο, για την υπόθεση διεξάγεται έρευνα απο τις αρχές Ασφαλείας, παράλληλα με την έρευνα που διενεργείται για την κυκλοφορία του φυλλαδίου, το οποίο παρότρυνε τους πρόσφυγες στην Ειδομένη να περάσουν τα σύνορα απο σημείο που δεν υπήρχε φράκτης, με αποτέλεσμα να πνιγούν τρεις άνθρωποι σε χείμαρο, κοντά στην κωμόπολη της Γευγελής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

* Επιστρέφουν στην Ειδομένη οι πρόσφυγες που ήλπιζαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ

Μιλώντας νωρίτερα στο «Πρακτορείο 104,9 FM», o εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί από την ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα επίσημο αίτημα για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών που πέρασαν χθες τα σύνορα με τη γειτονική χώρα.



Ο κ. Κυρίτσης επανέλαβε ότι για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που πέρασαν η επίσημη ελληνική θέση είναι ότι εφόσον από την άλλη πλευρά υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής αυτό θα εξεταστεί. «Η τελευταία ενημέρωση που είχα είναι ότι δεν υπήρχε τέτοιο αίτημα. Αν υπάρχει αίτημα, θα εξεταστεί, δεν υπάρχει κάποιος αυτοματισμός», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται επίσημα ούτε η πληροφορία ότι οι συνοριοφύλακες των Σκοπίων έστειλαν πίσω στην Ελλάδα, από την ίδια διαδρομή, 200 πρόσφυγες και μετανάστες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας τόνισε ότι η εντολή που έχει δοθεί από το συντονιστικό όργανο, αλλά και από τα αρμόδια υπουργεία είναι να ακολουθηθούν οι συνήθεις διεθνείς πρακτικές για το θέμα, επισημαίνοντας πως οτιδήποτε άλλο από την άποψη του διεθνούς δικαίου και τη συνθήκη της Γενεύης είναι παράνομο.

Επισήμανε ακόμη ότι «τέτοιες απέλπιδες προσπάθειες δεν πρέπει να γίνονται γιατί βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων» και πρόσθεσε πως «αυτοί που διασπείρουν τέτοια έντυπα δεν παράγουν αποτελέσματα, αλλά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα».

Κάλεσε τέλος τους πρόσφυγες να καταλάβουν ότι το πιο συμφέρον για τους ίδιους είναι να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.