Σύγχυση έχει προκληθεί με το εμβόλιο της γρίπης σχετικά με τις ομάδες που επιτρέπεται και πρέπει να το κάνουν, και συγκεκριμένα για το εάν οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν ελεχθεί για κοροναϊο και εάν θα πρέπει να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά ή όχι. Η συνταγογράφηση των εμβολίων ξεκινάει τη Δευτέρα 28/9 και θα χορηγείται μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή.

Ads

Η σύγχυση οφείλεται στις οδηγίες των αρμόδιων αρχών προς γιατρούς και φαρμακοποιούς που προβλέπουν πως για να γίνει η συνταγοράφηση του εμβολίου θα πρέπει ο εμβολιαζόμενος να έχει εξεταστεί και να είναι υγιής. Αυτό αναφέρει και η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου, με τον γιατρό να έχει την ευθύνη να εξετάσει τον πολίτη και αν διαπιστωθεί πως είναι υγιής να συνταγογραφήση τον εμβόλιο. Στην τρέχουσα συγκυρία της επιδημίας, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εξεταστούν και για το εάν είναι θετικοί σε κορονοϊό, γεγονός που σημαίνει πως θα πρέπει να κάνουν τεστ. 

Αντιπαράθεση για τον εμβολιασμό θετικών σε κορονοϊό και υποχρεωτικό εμβολιασμό παιδιών

Ενδεικτικό της σύγχυσης ήταν και η αντιπαράθεση που ξέσπασε σήμερα Παρασκευή στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ μεταξύ της Μαρία Θεωδορίδου, προέδρου Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, και του Κωνσταντίνου Λουράντου, προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Έντονη διαφωνία σημειώθηκε ακόμη και για το έαν θα πρέπει να κάνουν όλα τα παιδιά το εμβόλιο της γρίπης. 

Ads

Ο κ. Λουράντος, επικαλούμενος τις οδηγίες που έχουν δοθεί, σημείωσε ότι «το εμβόλιο αφού γίνεται με ιατρική συνταγή, σημαίνει πως ο εμβολιαζόμενος θα έχει ελεγχθεί από τον γιατρό ότι δεν πάσχει από κοροναϊό ή άλλα νοσήματα». «Εμείς έχουμε επίσημο έγγραφο που αναφέρει ότι αν ένας πάσχει από κοροναϊό δεν μπορεί να κάνει εμβόλιο. Αυτό πρέπει να το τηρήσουμε για την υγεία του κόσμου. Η οδηγία αναφέρει ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που υπάρχει πιθανότητα να νοσούν από covid-19, ανεξάρτητα από την ένταση των συμπτωμάτων ως την πλήρη αποθεραπεία τους», πρόσθεσε.

Ωστόσο η Μαρία Θεωδορίδου επέρριψε ευθύνες στον κ. Λουράντο, υποστηρίζοντας πως «θα πρέπει να αποφεύγουμε να δημιουργούμε σύγχυση για θέματα που είναι πολύ ξεκάθαρα». «Δηλαδή και φέτος όσοι πρέπει να εμβολιαστούν για γρίπη θα πάνε στον γιατρό τους ή στο φαρμακείο, χωρίς σημεία νόσου, και θα κάνουν το εμβόλιου τους. Επομένως όλοι θα εμβολιαστούν όπως και πέρυσι με τις ενδείξεις τις καθορισμένες». 

Ο δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης ξεκίνησε όταν η κ. Θεωδορίδου δήλωσε πως «ο εμβολιασμός για τα παιδιά δεν είναι απαραίτητος, εκτός κι αν έχουν ειδικά προβλήματα». «Επομένως», είπε, «να μην συμπεριλαμβάνουμε όλες τις ηλικίες των υγιών παιδιών στο εμβόλιο για τη γρίπη». «Εμβόλιο θα πρέπει να κάνουν μόνο παιδιά με υποκείμενα νοσήματα», πρόσθεσε. Αντιδρώντας ο κ. Λουράντος είπε πως υπάρχουν σαφέστατες οδηγίες από τους παιδιάτρους για εμβολιασμό όλων των παιδιών.

«Υπάρχουν παιδιάτροι που λειτουργούν με κριτήρια που τους δίνει η Α ή η Β παιδιατρική εταιρεία», απάντησε η κ. Θεοδωρίδου αφήνοντας αιχμές. Eγώ σας μεταφέρω τη σύσταση της εθνικής επιτροπής, η οποία πάντα γίνεται με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας», πρόσθεσε. Από την πλευρά του ο κ. Λουράντος, σχολιάζοντας τους εν λόγω ισχυρισμούς, επανέλαβε πως «έχουμε μια σαφέστατη οδηγία από τους παιδιάτρους για εμβολιασμό όλων των παιδιών». «Σίγουρα το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν εμβόλια για όλους», τόνισε. 

Δηλώσεις Κοντοζαμάνη και Μαγιορκίνη: «Επάρκεια στα εμβόλια», «εμβολιασμός ακόμη και με κορονοϊό»

Για το θέμα της ανεπάρκειας των εμβολίων κατά της γρίπης τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. «Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 1.100.000 παραπάνω δόσεις αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με πέρυσι», είπε και πρόσθεσε: «μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί 4,2 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, αριθμός επαρκής για το χτίσιμο της ανοσίας της αγέλης». Επιπλέον, ο Υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε τη σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών: «Μετά τα μέσα Οκτώβρη θα πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός. Κάθε χρόνο η γρίπη στη χώρα μας ξεκινά από το Δεκέμβρη και μετά και κρατάει περίπου μέχρι τον Απρίλιο. Γι΄αυτό όσο πιο αργά εμβολιαστούμε τόσο πιο εύκολο θα είναι να χτίσουμε το τοίχος ανοσίας που χρειάζεται. Γι΄αυτό κάθε χρόνο υπάρχει προτεραιοποίηση των πληθυσμών που πρέπει να εμβολιαστούν».

Από την πλευρά του ο καθηγητής επιδημιολογίας και εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για την ενημέρωση της εξέλιξης της επιδημίας του κορονοϊού, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, πως «τα παιδιά τα οποία δεν ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη ομάδα δεν αποτελούν προτεραιότητα. Αυτό οφείλεται στο ότι η πιθανότητα να πάθουν κάτι είναι εξαιρετικά μικρή». Σχετικά με τον μη εμβολιασμό ατόμου που νοσεί από κορονοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης υποστήριξε πως «δεν υπάρχει λόγος να μην κάνει κάποιος το εμβόλιο κατά της γρίπης ακόμα και αν είχε τον κορονοϊό». «Υπάρχουν σχετικές αντενδείξεις αν κάποιος έχει πυρετό να κάνει συγκεκριμένα εμβόλια. Το εμβόλιο της γρίπης, όμως, δεν έχει κάποια συγκεκριμένη αντένεδειξη. Ακόμα και σε ήπιες λοιμώξεις τα παιδιά μπορούν να το κάνουν με απόλυτη ασφάλεια. Ο λόγος για τον οποίο λέμε κάποια φορά αν έχει πυρετό κάποιος να μην κάνει το εμβόλιο είναι διότι θα έχει λιγότερη αποτελεσματικότητα το εμβόλιο. Όχι ότι δημιουργεί κάποιο κίνδυνο στην ασφάλειά του».