Κόντρα στην στάση που είχε κρατήσει μέχρι σήμερα η Νέα Δημοκρατία αναφορικά με το θέμα των ελαττωματικών υποβρυχίων και με φόντο τη συζήτηση περί ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και το φόβο πιθανής διαρροής ανταρτών βουλευτών, ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε «συγχωροχάρτι» στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ads

Αν δεν υπήρχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα είχαμε υποβρύχια, είπε λίγο πολύ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας χθες σ την τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου «Πιπίνος». «Τα υποβρύχια περιήλθαν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος διατελούσε υπουργός Εθνικής Άμυνας και με έναν δικό του νόμο που τότε εισηγήθηκε, και ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων», δήλωσε συγκεκριμένα.

Στο παρελθόν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είχαν ανοιχτά καταφερθεί εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου και τον σκανδαλώδη νόμο που κατέθεσε το 2010 και με τον οποίο πληρώσαμε επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ για τη ναυπήγηση δύο νέων υποβρυχίων ως αντικατάσταση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων τύπου 209 και χωρίς να ορίζεται ότι οι πληρωμές θα γίνουν με την παράδοση του έργου, αλλά προκαταβολικά.

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς έκανε τότε λόγο για σκανδαλώδη νόμο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλούσε για οσμής σκανδάλου, ενώ ο Τασούλας δήλωνε ότι δεν έχει πειστεί ότι δεν ήταν μια κίνηση σκάνδαλο κι ένα μεγάλο λάθος.

Ads

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός «έδωσε συγχωροχάρτι σε όλες τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους υπουργούς των 12 τελευταίων χρόνων! Για μας το διαρκές σκάνδαλο των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά παραμένει ανοιχτή υπόθεση».