Μπορεί η ΔΕΗ να αναγνώρισε το «λάθος» της και να επανασύνδεσε το ρεύμα στο Άσυλο Ανιάτων, ωστόσο, τα υπόλοιπα προβλήματα – υποσιτισμός ασθενών, έλλειψη φαρμάκων, οφειλή δεδουλευμένων – παραμένουν.
 

Ads

Μιλώντας στο Βήμα 99,5, η πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων, Ιωάννα Ηλιάδη υπογράμμισε πως οι 235 ασθενείς του ιδρύματος κινδυνεύουν από υποσιτισμό και έλλειψη φαρμάκων.
 
«Ο ΕΟΠΠΥ μάς χρωστάει 3 εκατομμύρια ευρώ από νοσήλια και εμείς αδυνατούμε πλέον να πληρώσουμε τους προμηθευτές μας», σημείωσε η κ.Ηλιάδη.
 
Λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων, οι τρόφιμοι δεν έχουν σιτιστεί εδώ και ενάμιση μήνα με κρέας, ψάρια και πουλερικά, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να παρουσιάζουν συμπτώματα αναιμίας. Παρατηρούνται, μάλιστα, ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα καθημερινής χρήσης.
 
Η κ. Ηλιάδη τόνισε ότι έχει σταλεί εξώδικο στη διοίκηση του ΕΟΠΠΥ, με το οποίο την καθιστά υπεύθυνη για την επιδείνωση της κατάστασης των ασθενών και ζητά μάλιστα την άμεση επέμβαση του εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με αντικείμενο την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Άσυλο Ανιάτων υπό τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο. Στη σύσκεψη θα μετάσχουν ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Γεράσιμος Βουδούρης, η πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Ηλιάδη, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας.
 
Από τον ΕΟΠΥΥ έχουν ήδη διατεθεί 300.000 ευρώ και άλλες 68.000 ευρώ από τον ΟΓΑ προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του Ιδρύματος.
 
Σήμερα επίσκεψη στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη, πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς και συναντήθηκε με τη διοίκηση του Ασύλου, ενώ επισκέφθηκε και συζήτησε και με τους νοσηλευόμενους. «Η Πολιτεία δεν πρόκειται να αφήσει στην τύχη τους τις ανήμπορες ψυχές που βρίσκονται εδώ», δήλωσε ο κ. Σαλμάς, προσθέτοντας, όμως, ότι «το Άσυλο Ανιάτων λειτουργεί υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου, έχει τεράστια ακίνητη περιουσία, ενώ οι περισσότεροι γέροντες και γερόντισσες είναι συνταξιούχοι. Δημιουργούνται, λοιπόν, ερωτήματα στα οποία θα φροντίσουμε να δοθούν άμεσα καθαρές απαντήσεις και λύσεις. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση θα τελειώσει».

ΔΕΗ: Δεν κόψαμε το ρεύμα
 
Πάντως, η ΔΕΗ διαψεύδει ότι κόπηκε το ρεύμα στο Ίδρυμα στην Κυψέλη. Όπως επισημαίνεται από την επιχείρηση, το ρεύμα δεν κόπηκε στο κτίριο, στο οποίο διαμένουν οι ασθενείς, αλλά σε άλλο, στο οποίο στεγάζεται σχολή νοσοκόμων. Η ΔΕΗ διαψεύδει, επίσης, ότι το ρεύμα κόπηκε λόγω οφειλής του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ).
 
Η ΔΕΗ επισημαίνει τα εξής:

Ads
  • Αποκοπή ρεύματος πραγματοποιήθηκε σε παροχή που δεν είναι στο όνομα του Ιδρύματος, αλλά είναι στο όνομα ιδιώτη (ΠΕΣΜΑΝΤΟΓΛΟΥ ΜΕΤΣ Ν.).
  • Μέσω της συγκεκριμένης παροχής, όπως βεβαιώθηκε σχετικά από τη διοίκηση του Ιδρύματος, ηλεκτροδοτείται το κτίριο, που λειτουργεί η Μέση Τεχνική Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων. Η συγκεκριμένη παροχή ρεύματος αποκαταστάθηκε εντός ολίγων ωρών.
  • Στο κεντρικό κτίριο, που ηλεκτροδοτείται από διαφορετική παροχή στο όνομα «Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων» και στο οποίο διαμένουν οι ασθενείς του Ασύλου, δεν έγινε καμία αποκοπή ρεύματος, παρά το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές της παροχής που διεκόπη. Συνεπώς, είναι ανακριβές ότι οι ασθενείς παρέμειναν χωρίς ρεύμα.
  • Επίσης, είναι παντελώς ανακριβές ότι το ρεύμα κόπηκε επειδή στο λογαριασμό υπήρχε το ΕΕΤΗΔΕ 2011, καθώς είναι σε όλους γνωστό ότι, από τα τέλη Απριλίου οι σχετικές ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν διαβιβασθεί στη ΓΓΠΣ του Υπουργείου Οικονομικών.

Συγνώμη για τη διακοπή ζητά η ΓΕΝΟΠ
 
Στο μεταξύ, συγγνώμη για τη διακοπή ρεύματος στο Άσυλο Ανιάτων ζήτησε σήμερα και η ΓΕΝΟΠ. Όπως επισημαίνει είναι λογικό και ανθρώπινο να γίνονται λάθη και ότι «δεν είναι σωστό από μεμονωμένες περιπτώσεις και λάθη να ισοπεδώνονται τα πάντα και να μην αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλεται από το λιγοστό προσωπικό».
 
Η ηλεκτροδότηση στο Άσυλο αποκαταστάθηκε χθες, ενώ η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι η διακοπή έγινε λόγω χρεών χωρίς να είναι γνωστό ότι ο μετρητής ανήκε σε ίδρυμα, καθώς ήταν καταχωρημένος σε όνομα ιδιώτη.
 
Με αφορμή το περιστατικό, η ΓΕΝΟΠ ζητά, επίσης, η καταμέτρηση και οι διακοπές ρεύματος να επανέλθουν αποκλειστικά στη ΔΕΗ και να μην ανατίθενται σε εργολάβους. «Όταν αυτές οι εργασίες γίνονται από το μόνιμο προσωπικό τα λάθη σχεδόν μηδενίζονται», υποστηρίζει.