Για ξεπούλημα μιλούν οι συνδικαλιστές, για ευκαιρία το υπουργείο Σταθάκη το οποίο στηρίζει το αφήγημά του  στο ότι αξιοποίησε τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς με το βλέμμα σε ένα μέλλον που θα στηρίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και όχι στον λιγνίτη. Με απεργία, που ξεκίνησε τα ξημερώματα Δευτέρας, και διαμαρτυρία που πραγματοποιεί σήμερα, ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής και ψήφισης του νομοσχέδιου, το οποίο προβλέπει την πώληση συγκεκριμένων μονάδων της ΔΕΗ, απαντά η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Ads

Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση ξεπουλάει τις κερδοφόρες μονάδες της και θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η κυβέρνηση από τη μεριά της ισχυρίζεται, πως τα δικαιώματα των εργαζομένων διασφαλίστηκαν και πως επιλέχθηκε, η πιο συμφέρουσα λύση καθώς αποφεύχθηκε το σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ που είχε υπερψηφίσει η ΝΔ και από την πώληση του 30% κατέληξε στην πώληση του 9% τελικά.

Η πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης, της εν λειτουργία μονάδας Μελίτη Ι στη Φλώρινα και της άδειας για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ και τα χρονοδιαγράμματα ώστε η πώληση να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018, είχαν αποφασιστεί πριν έναν χρόνο μετά από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Το θέμα έκλεισε όμως πριν από λίγα 24ωρα μετά και τη συζήτηση στις επιτροπές της βουλής, έχοντας όμως προκαλέσει μια αντιπαράθεση «υψηλής τάσης» μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστών της ΔΕΗ. 

Πώληση μονάδων λιγνίτη: «Εθνικό έγκλημα» ή «άνοιγμα προς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»;

Ads

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ απευθύνθηκε με επιστολή της στους βουλευτές στην οποία κάνει λόγο για «Εθνικό έγκλημα που συντελείται, σε συνέχεια αυτού της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, με το κατατιθέμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση, της αποεπένδυσης της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ».

Πηγές του υπουργείου απαντούν μιλώντας στο Τvxs.gr πως με την επιλογή της πώλησης των μονάδων λιγνίτη, η χώρα βγαίνει οφελημένη πολλαπλώς. «Το 2009, η Κομισιόν είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη καθώς η ΔΕΗ είχε μονοπώλιο στην αγορά λιγνίτη. Δικαιώθηκε το 2016 κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πουλήσουμε τις λιγνιτικές μονάδες» μας λένε από το υπουργείο. «Αυτό το θέσαμε στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς προκειμένου να μην βγάλουμε στο σφυρί τα εργοστάσια φυσικού αέριου και κυρίως τα φράγματα. Έτσι και συμμορφωνόμαστε με την απόφαση του δικαστηρίου και κρατάμε μεγάλο μέρος δύναμης της ΔΕΗ. Δίνουμε τελικά το 9% ενώ με το σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ της προηγούμενης κυβέρνησης θα δινόταν το 30% της εταιρείας σε όλους τους τομείς».

Το ίδιο τόνισε και ο Γιώργος Σταθάκης απαντώντας στη ΝΔ: «Δεν πωλείται καμία υδροηλεκτρική μονάδα, που είναι και οι καλύτερες μονάδες από άποψη απόδοσης και αποτελούν και τη βάση της κερδοφορίας της ΔΕΗ. Δεν πωλούνται οι μονάδες φυσικού αερίου που είναι εξαιρετικά αποδοτικές μονάδες. Πωλούνται δύο μονάδες λιγνίτη, μία στη Μεγαλόπολη που έχει σύντομη διάρκεια ζωής και μία στη Μελίτη» είπε ο υπουργός  και πρόσθεσε ότι με το νέο “μείγμα” η ΔΕΗ διατηρεί ισοδυναμία, “αν όχι και πλεονέκτημα”, στη σύνθεση των λιγνιτικών μονάδων.

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ διαβάζει όμως με έναν άλλον τρόπο την απόφαση της Κομισιόν για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη: «Υπάρχουν κοιτάσματα λιγνίτη που η Ελληνική Πολιτεία έχει ήδη παραχωρήσει προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες, όπως επίσης έχουν χορηγηθεί άδειες λειτουργίας Μονάδων λιγνιτικής ισχύος σε ιδιωτικές εταιρείες, αλλά αυτές έχουν απομείνει στα χαρτιά.» γράφουν οι συνδικαλιστές στην επιστολή τους προς τους βουλευτές εν όψη της αυριανής ψηφοφορίας.

Το υπουργείο από τη μεριά του απαντά πως δεν επιλέχθηκε αυτή η λύση αν και την προκρίναν και οι θεσμοί. «Η πίεση ήταν να ανοίξουμε νέα ορυχεία λιγνίτη και να τα δώσουμε σε ιδιώτες και είπαμε όχι, γιατί για εμάς έχει μεγάλη σημασία  η προσπάθεια να στρέψουμε την οικονομία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο λιγνίτης δεν ανήκει σε αυτές. Οι λιγνιτικές μονάδες έχουν ορίζοντα 15 χρόνια μόνο. Σκεφτήκαμε να δώσουμε  αυτά που υπάρχουν και να τελειώσουμε με τον λιγνίτη καθώς σκεφτόμαστε το μέλλον στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»

Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, υποστηρίζει πως οι μονάδες «θα πουληθούν όσο – όσο» και επικαλείται μάλιστα ανάλογη δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη προ ενός έτους. Οι συνδικαλιστές στηρίζονται στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει μίνιμουμ κόστους. Το υπουργείο αντιθέτως θεωρεί πως δεν θα συμβεί αυτό. «Υπάρχουν δύο διεθνείς εκτιμητές. Ο ένας θα εκτιμήσει τις προσφορές κι ο άλλος θα κρίνει αν είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα η προσφορά», σημειώνουν στο Tvxs.gr πηγές του υπουργείου. 

Απειλούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων;

«Το νομοσχέδιο “φροντίζει” να μην εισφέρονται στις νέες εταιρείες όλοι οι εργαζόμενοι, ελαφρώνοντας το λειτουργικό κόστος των νέων εταιρειών και αυξάνοντας τα κέρδη του  αγοραστή. Δίνοντάς του τη δυνατότητα να καταθέσει νέο κανονισμό εργασίας με τη μεταβίβαση των μετοχών. Ταυτόχρονα μεταβιβάζεται η  ευθύνη στη ΔΕΗ της απορρόφησης του υπολοίπου προσωπικού από άλλες θυγατρικές της ΔΕΗ, εάν και εφόσον γίνει αποδεκτό από τα Διοικητικά τους Συμβούλια.» λέει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Το υπουργείο από τη μεριά του τονίζει ότι νομοσχέδιο προβλέπει ότι όλα τα δικαιώματα τα εργασιακά θα περάσουν στις νέες εταιρείες και ότι για 6 χρόνια θα απαγορεύονται οι απολύσεις. Είναι το μόνο νομοσχέδιο που προβλέπει τέτοιους όρους και δίνει μάλιστα τη δυνατότητα στους γηραιότερους για εθελούσια έξοδο. Δίνει επίσης τη δυνατότητα σε όσους εργαζόμενους δεν θέλουν να παραμείνουν στο καθεστώς του ιδιώτη, να μεταφερθούν σε άλλη μονάδα της ΔΕΗ». Πηγές του υπουργείου αφήνουν να εννοηθεί ότι οι ευνοϊκοί όροι σε σχέση με τα εργασιακά προέκυψαν μετά από διαβούλευση με τους ίδιους τους συνδικαλιστές.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης στη Βουλή: Ξεπουλάτε τη ΔΕΗ!

Ζωντανή μετάδοση της συζήτησης στη Βουλή