Πρόβα τζενεράλε στην συγκρουσιακή ατζέντα της «μετά αξιολόγησης» εποχή κάνουν σήμερα στη Βουλή Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητστοάκης, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία που ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ. Μια ατζέντα, η οποία προδιαγράφει θερμό πολιτικό καλοκαίρι με αιχμή τα θέματα τόσο της οικονομίας όσο και εκείνα της διαφθοράς και της πολιτικής ηθικής.

Ads

Mε κάθε πιθανότητα συναινέσεων, ακόμη και στο μείζον ζήτημα του χρέους, να έχει αποκλειστεί κάθετα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι στρατηγικές αμφοτέρων των πλευρών προσαρμόζονται στην γραμμή της πόλωσης, με αφετηρία την σημερινή συζήτηση για την Οικονομία σε επίπεδο αρχηγών την οποία ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η γραμμή Μητσοτάκη

Ο αρχηγός της ΝΔ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επενδύει στην θέση ότι η κυβέρνηση «δεν θα αντέξει να κουβαλήσει το βάρος της συμφωνίας με τους δανειστές» και επενδύει στην κοινωνική δυσφορία από το νέο κύμα των βαρών της καθημερινότητας (φορολογία εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές).

Ads

Στο πλαίσιο αυτό τόσο σήμερα όσο και το επόμενο διάστημα θα επιμείνει στην ανάδειξη των καθυστερήσεων στη συμφωνία με τους δανειστές – τις οποίες χρεώνει στην κυβέρνηση – και τις συνέπειές τους, καθώς και στην λεγόμενη «ιδιοκτησία του προγράμματος».

Κατά το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ αυτή είναι και η μεγάλη αδυναμία της κυβέρνησης καθώς ακόμη και τώρα «δεν αντέχει να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος». Κατά την ίδια ανάλυση, αυτό είναι και το πλεονέκτημα της ΝΔ, η οποία μπορεί να εφαρμόσει αποτελεσματικότερα τις μεταρρυθμίσεις και να εμφανιστεί πιο αξιόπιστη έναντι των εταίρων και των αγορών.

Το θετικό αφήγημα Τσίπρα

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός θα αντιπαραβάλει το θετικό αφήγημα που διαμόρφωσε η συμφωνία με τους δανειστές – ήτοι, την διασφάλιση της έως τώρα ισχυρότερης δέσμευσης για την ελάφρυνση του χρέους, την ουσιαστική αναπτυξιακή δυναμική που ανοίγει η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και την προοπτική της «καθαρής εξόδου» στις αγορές, χωρίς νέα Μνημόνια και αυστηρή επιτροπεία, μετά το καλοκαίρι του 2018.

Παράλληλα, δε, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στην ανάδειξη των ευθυνών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν την χώρα στον μημονιακό κλοιό. Σ’ αυτές τις ευθύνες εντάσσεται σε μεγάλο βαθμό και το βαρύ παρελθόν των δύο κομμάτων σε ζητήματα διαφθοράς, τα οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να συντηρήσει σε πρώτο πλάνο, και δη με εμφατικό τρόπο, το επόμενο διάστημα.

Οι υποθέσεις διαφθοράς

Η νέα δικαστική έρευνα για μίζες της εποχής των Ολυμπιακών Αγώνων και του C4I που φέρονται να σχετίζονται ενδεχομένως και με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ανοίγει νέο πεδίο αντιπαράθεσης στο εν λόγω μέτωπο, ενώ νέα σκληρά επεισόδια αναμένονται τόσο στο πεδίο των σκανδάλων στην Υγεία όσο και στην υπόθεση Noor1.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Noor1, η Νέα Δημοκρατία επιμένει – και θα συνεχίσει, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, να επιμένει – στην στοχοποίηση του Πάνου Καμμένου για τις επικοινωνίες του με τον ισοβίτη, καταδικασμένο για την υπόθεση Μάκη Γιαννουσάκη. Η κυβέρνηση , από την πλευρά της, παραπέμπει στα αναπάντητα ερωτήματα για την ταύτιση της ΝΔ με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και χρεώνει στην αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρηση πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Ενδειτικά επ’ αυτού είναι τα όσα δήλωσε χθες στην «Αυγή» ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής λέγοντας ότι το σχέδιο της ΝΔ για άμεση πτώση της κυβέρνησης και εκλογές έχει ακυρωθεί πολλαπλώς μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας και πως γι’ αυτό επανέρχεται με οξυμμένο πολιτικό λόγο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι η ΝΔ με την υπόθεση του Noor1 «προσπαθεί να αναδείξει παρατυπίες ή παρανομίες, όπως ισχυρίζεται, εκεί που δεν υπάρχουν», ενώ επιβεβαίωσε την… αυξημένη θερμότητα και στο έτερο θεσμικό μέτωπο, εκείνο που αφορά πρόσφατες αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Η ΝΔ χρεώνει στην κυβέρνηση σχέδιο επίθεσης στην Δικαιοσύνη ,με αφορμή τις αντιδράσεις επί τω αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους  και του ΣτΕ για την παραγραφή των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής. Απαντώντας  σ’ αυτή την κριτική ο κ. Κοντονής σημείωσε ότι προκαλεί κατάπληξη ο τρόπος που αντιδρούν ορισμένοι δικαστικοί κύκλοι, «σαν να απαιτούν να υπάρξει αφωνία σε όσους έχουν μια αντίθετη άποψη και μια αντίθετη γνώμη».