Με τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, κορυφώθηκε η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην Βουλή, με αιχμή τις επαφές του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.

Ads

Κόντρα Γεωργιάδη – Κοντονή 

Αρχικά υπήρξε κόντρα μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, κάλεσε τον Σταύρο Κοντονή να απαντήσει στη Βουλή αν είναι φυσιολογική να μιλάει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με ισοβίτη και τον ρώτησε τι έπραξε ο ίδιος ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση.

«Έχετε να μας υποδείξετε μια παρόμοια περίπτωση κατά το παρελθόν; Ή η αγάπη σας για την καρέκλα σάς κάνει να τα παραβλέπετε όλα ακόμη και αυτού του τύπου τις συμπεριφορές;» είπε και συνέχισε: «Πώς τεκμηριώνεται η διάκριση των εξουσιών όταν ο υπουργός παρεμβαίνει σε εν εξελίξει δικαστική διαδικασία;», είπε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης. 

Ads

Επίθεση από Κοντονή 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής σημείωσε: «είναι θλιβερό κόμματα να τρέχουν πίσω από ανακοινώσεις και δημοσιεύματα, και να δίνουν την εντύπωση ότι επιχειρηματικά συμφέροντα υπαγορεύουν τον πολιτικό λόγο κομμάτων». Και πρόσθεσε: «δεν ξέρω αν η σημερινή σας παρουσία, κ. Γεωργιάδη, έχει να κάνει με όσα ο κ. Μαρτίνης έχει καταθέσει ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής και όσα διαλαμβάνονται εις βάρος σας σε δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ».

Ο Σταύρος Κοντονής, απευθύνθηκε στον κ. Γεωργιάδη καλώντας τον να αναρωτηθεί αν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας λειτούργησε στη συγκεκριμένη περίπτωση για να συγκαλυφθεί κάτι ή για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. «Ο κ. Καμμένος μίλησε με έναν ισοβίτη, που έχει καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών, και του είπε ‘μη μιλήσεις;, μην αποκαλύψεις τίποτα από αυτά που ξέρεις;’ Ή του είπε ‘μίλησε’, όπως ο νόμος περί ναρκωτικών ορίζει ότι, δηλαδή, ακόμη και μετά την έκδοση αμετακλήτου αποφάσεως, κάποιος που θα μιλήσει και θα δώσει πληροφορίες για περαιτέρω αποκάλυψη αξιόποινων πράξεων αλλά και εμπλεκομένων προσώπων, τυγχάνει ορισμένων ευεργετικών διατάξεων του νόμου;» , είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος ισοβίτης δημόσια εμπλέκει συγκεκριμένο επιχειρηματία σε αυτά που ισχυρίζεται.

«Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας λοιπόν, αν τον κατηγορείτε για κάτι, είναι ότι έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο; Ότι προέτρεψε έναν ισοβίτη να μιλήσει και να αποκαλυφθεί η αλήθεια; Αυτό είναι το αμάρτημά του; Αν αυτό είναι το αμάρτημα του, να μας το πείτε ότι ενδιαφέρεστε για τη συγκάλυψη!», είπε ο Σταύρος Κοντονής και συνέχισε: «Εγώ δεν πιστεύω ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται για τη συγκάλυψη. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο βάλλετε κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, οδηγεί σε άλλες σκέψεις».

«Ο ισοβίτης είχε αναφερθεί σε μεγάλο οικονομικό παράγοντα του τόπου. Διετάχθη έρευνα σε όλα τα επίπεδα. Ενόχους δεν κατασκευάζει κανείς. Μου κάνει εντύπωση όμως ότι στην παρούσα χρονική στιγμή, υπάρχει ένας ορυμαγδός δημοσιευμάτων από εφημερίδες που φέρονται ότι ανήκουν στο συγκεκριμένο εφοπλιστή και επιχειρηματία, οι οποίες δημοσιοποιούν όλα αυτά. Αλλά δεν δημοσιοποιούν ούτε ένα στοιχείο της συνέντευξης του ισοβίτη, στην οποία κατονόμαζε, όχι μόνο πρόσωπα αλλά και διαδρομές όλης αυτής της κατάστασης για την έλευση δύο και πλέον τόνων ηρωΐνης στη χώρα. Μας ενδιαφέρει να δούμε ποιος ήταν ο οργανωτής όλης αυτής της κίνησης; Να δούμε αν αυτά που λέει ο ισοβίτης έχουν βάση για τη διαδρομή αυτού του εμπορεύματος θανάτου; Μας ενδιαφέρει να δούμε τις συναλλαγές και πως φτάσαμε στο παρά πέντε να διοχετευθούν στη χώρα 2,1 τόνοι ηρωίνη;», είπε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναρωτήθηκε γιατί αυτό το μονομερές ενδιαφέρον αν ο Π. Καμμένος μίλησε ή δεν μίλησε με τον ισοβίτη και όχι για το τι του είπε. «Και γιατί δεν έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον για επτά νεκρούς μάρτυρες τόσους μήνες για αυτή την υπόθεση; Γιατί δεν έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον, γι’ αυτά που ενόρκως έχει πει ο συγκεκριμένος; Γιατί δεν έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον γι’ αυτά που είχε στη συνέντευξη που έδωσε», είπε ο Στ. Κοντονής.

«Ο υπερβολικός αντιπολιτευτικός ζήλος και οι εμμονές έναντι του κ. Καμμένου, οδηγούν κόμματα βρίσκουν πατήματα εκεί που επιχειρηματικά συμφέροντα αισθάνονται ότι βάλλονται! Μήπως θα πρέπει αξιότιμοι κύριοι, επιχειρηματίες και εφοπλιστές να είναι στο απυρόβλητο του νόμου;», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τέλος ο υπουργός ενημέρωσε ότι αυτή την ώρα διεξάγεται έρευνα για όσα έχουν καταγγελθεί από τον συγκεκριμένο ισοβίτη και έχει ενεργοποιηθεί και η διαδικασία της δικαστικής συνδρομής προς ξένο κράτος.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Στον απόηχο της ομιλίας του υπουργού Δικαιοσύνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, απηύθυνε προς τον Σταύρο Κοντονή την κατηγορία ότι άφησε υπαινιγμούς περί «κενού αληθείας» στην υπόθεση και υποστήριξε ότι ο κ. Κοντονής επιχείρησε να μας κάνει να παραδεχτούμε ότι έχουμε οποιαδήποτε σχέση με κακούργους της ηρωίνης».

«Μα, είναι δυνατόν, όταν η συντεταγμένη Δικαιοσύνη, όταν δικαστές υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, όπως είναι οι εφέτες που δικάζουν τέτοιες υποθέσεις, δεν κατάφεραν να καλύψουν αυτό το κενό που μας λέτε εσείς της αλήθειας, να το καλύψει ο υπουργός της Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με μία εισαγγελέα και με έναν ήδη κατάδικο;» απηύθυνε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης το ερώτημα.

Ο κ. Τζαβάρας κάλεσε εξάλλου τον κ. Κοντονή, να απαντήσει γιατί η εισαγγελέας Πειραιώς πήρε την πρωτοβουλία να πάει στις φυλακές Αυλώνα, που είναι εκτός ορίων της αρμοδιότητάς της. «Δεν έχουν οι φυλακές Αυλώνα εισαγγελέα;» διερωτήθηκε.

«Άρα, εδώ τίθεται ένα ζήτημα. Το ζήτημα είναι: Έγινε επιλογή αυτού του εισαγγελέα για να ασχοληθεί; Γιατί, όταν κάποιος πηγαίνει και τον παίρνει από μία περιοχή και τον πηγαίνει σε μία άλλη περιοχή, όπου δεν είναι αρμόδιος, όπου δηλαδή οποιαδήποτε πράξη ή ενέργεια κάνει, δεν έχει το στοιχείο της νομιμότητας τουλάχιστον, από εκεί και πέρα έχουμε και παραβίαση μιας άλλης αρχής, η οποία έχει τεθεί για να προστατεύει τον πολίτη. Αυτή η αρχή είναι η αρχή του φυσικού δικαστή. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, να εμπλέκονται κατά αυτόν τον τρόπο δικαστικοί λειτουργοί και μέχρι σήμερα να μην υπάρχει κάποιος που, τουλάχιστον για τα θέματα αυτά, να έχει πει την τελική γνώμη».

«Ήρθατε και μιλήσατε ως συνήγορος του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ήρθατε να πείτε απίστευτα πράγματα. Όχι μόνο επιβεβαιώσατε την συνομιλία, αλλά υιοθετείτε ότι σας είπε ο ίδιος ο κ. Καμμένος, είτε ξέρετε κάτι παραπάνω» σχολίασε την ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Δικαιολογείτε εξωθεσμικές ενέργειες;» απευθύνθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης ο κ. Θεοχαρόπουλος, σημειώνοντας ότι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο θέμα της επικοινωνίας του κ. Καμμένου, δείχνει την ωμή πρόθεση παρέμβασης στο έργο της δικαιοσύνης από κυβερνητικά στελέχη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάλεσε επίσης τον Σταύρο Κοντονή να απαντήσει, τι έκανε ο ίδιος προσωπικά για να προστατεύσει τη δικαιοσύνη και να βάλει τέλος στον κατήφορο από τέτοιου είδους αντιθεσμικές παρεμβάσεις. «Οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο εσάς. Είναι συλλογικές. Αφορούν και τον κ. Τσίπρα. Δεν αντιλαμβάνεται άραγε ο πρωθυπουργός την επικινδυνότητα αυτής της κατάστασης; Εκτίθεστε ανεπανόρθωτα στην κυβέρνησή σας, αλλά αυτό που αφορά εμάς είναι η χώρα. Δεν θα αφήσουμε να βάλετε τη χώρα σε κίνδυνο» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Οι πόλεμοι, το λαθρεμπόριο, τα ναρκωτικά, αποτελούν τα παιδιά και όχι τα αποπαίδια του καπιταλιστικού συστήματος. Ενός συστήματος το οποίο σαπίζει και ξερνάει τη μπόχα του. Για αυτό άλλωστε και στις πιο ακραίες τους μορφές, στης χούντας το αλισβερίσι, λεύτερο ήταν το χασίσι, ποτέ ο λαός να μην ξυπνήσει» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε στο σημείο αυτό, ότι η διαπάλη έχει οξυνθεί ανάμεσα στους επιχειρηματίες, «μια διαπάλη επιχειρηματικού πολέμου, χωρίς αρχές και όρια στην κυριολεξία, για την αναδιανομή της πίτας σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους τομείς και τους κλάδους της οικονομίας».

Γι΄ αυτό, όπως τόνισε, και οι ενδεχόμενες αποκαλύψεις περί εμπλοκής σε εμπορία ναρκωτικών, επιχειρηματικών ομίλων, κατά καιρούς κατακλύζουν την δημόσια σφαίρα. «Βρήκατε αφορμή από αυτές τις εξελίξεις της επικαιρότητας, όπως τις διαμορφώνουν και τα ΜΜΕ, γιατί θέλουν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο και να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα, σε μια περίοδο που έκλεισε, με βάση την απόφαση του Eurogroup, η δεύτερη αξιολόγηση που είναι η επικύρωση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων», πρόσθεσε.

Την εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, σε υπόθεση συνομιλίας με ισοβίτη, κατήγγειλε, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς. «Θα ξεκινήσω από το θέμα της εμπλοκής του υπουργού Άμυνας και συγκυβερνήτη, του κ. Καμμένου, σε μία υπόθεση συνομιλίας με κάποιον ισοβίτη για υπόθεση ναρκωτικών. Δεν ξέρω τι είπαν. Είναι όμως φυσιολογικό, ένας υπουργός Άμυνας να σηκώνει το τηλέφωνο και να συνομιλεί με έναν καταδικασμένο σε ισόβια για υπόθεση ναρκωτικών; Θεωρείτε ότι αυτό είναι ό,τι κάνει κάθε πολίτης ή ακούγοντάς το αυτό ο κάθε πολίτης θα αρχίσει να χάνει την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς;».

ΣΥΡΙΖΑ: Γίνεται επιλεκτική χρήση πληροφοριών

«Τολμήσατε κάποιοι να μιλήσετε για αντιθεσμική συμπεριφορά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος ευτελισμός της δημόσιας σφαίρας και του ιερού αυτού χώρου του Κοινοβουλίου, από το να συζητούμε επί τη βάσει μιας υποκλαπείσας συνομιλίας, η οποία έτυχε να δημοσιευθεί σε ένα έντυπο» ανέφερε πριν από λίγο, μιλώντας στην Ολομέλεια, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη.

«Γίνεται επιλεκτική χρήση πληροφοριών. Δηλαδή για τους επτά μάρτυρες που είναι νεκροί, ουδείς ασχολήθηκε! Για κάποια συνέντευξη που έδωσε ο ισοβίτης, κανένα σχόλιο! Για κάποιες παρατυπίες του κανονισμού των φυλακών, χαμός! Για 2,1 τόνους ηρωίνης, τίποτα; Με επιχειρηματικά συμφέροντα θα συντασσόμαστε ή με τις προσπάθειες της δικαιοσύνης να διερευνήσει μια υπόθεση και της οικονομικής αστυνομίας να διενεργήσει οικονομικούς ελέγχους;» είπε η κ. Βάκη και τόνισε ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας, της δικαιοσύνης και της οικονομικής αστυνομίας να διερευνήσει μια τόσο σοβαρή υπόθεση.

Σχολίασε δε, ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται επιλεκτικές αναφορές στην μάστιγα των ναρκωτικών, όταν πρόκειται για το χώρο του πανεπιστημίου, αλλά να μην γίνεται κουβέντα για τους 2,1 τόνους ηρωίνης και να εμμένουν κάποιοι στην παρατυπία του κανονισμού της φυλακής. 

«Νομίζουν ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Υπέβαλλαν ερώτηση προς τον κ. Καμμένο. Ας περιμένουν και ας μην γίνεται συζήτηση εδώ μέσα» είπε ο Κ. Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ, ενώ διερωτήθηκε, γιατί δεν έχει δικαίωμα ένας φυλακισμένος να ομιλεί με έναν πολιτικό;