Σε υψηλούς τόνους και με έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελο, και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η τρίτη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε την αρχή εξαπολύοντας επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατηγορώντας τον για υποκρισία και υποστηρίζοντας ότι την ώρα που κάνει μάθημα ανηθικότητας για τους φορολογικούς παραδείσους και τους πολεμάει, ο ίδιος διατηρεί τεράστια κεφάλαια στη Morgan Stanley και στην Black Rock και καρπώνεται τα κέρδη τους.

«Είναι εύκολο να ρίχνει κανείς λάσπη στον κ. Τσακαλώτο. Ο κ. Τσακαλώτος τα δούλεψε και τα δήλωσε. Γιατί δεν είπατε τίποτα για το «πόθεν έσχες» Μητσοτάκη – Μαρέβας από το οποίο λείπει η offshore εταιρεία;» ήταν η απάντηση του Σωκράτη Φάμελου για να ακολουθήσει το σχόλιο Γεωργιάδη «είδα το σθένος με το οποίο υπερασπίστηκε τις καταθέσεις του υπουργού Οικονομικών στην Black Rock και στην Morgan Stanley, γιατί δεν βρίσκει καμία περίεργη συμπεριφορά, ότι ενώ ο κ. Τσακαλώτος πάει να πείσει επενδυτές, ο ίδιος έχει τα λεφτά του στο εξωτερικό». «Τα δούλεψαν και τα δήλωσαν. Απαντήστε, όμως, γιατί δεν δηλώθηκε η offshore εταιρεία Μητσοτάκη - Μαρέβας;», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος. 

Κατά τα λοιπά, ο Σωκράτης Φάμελος υπεραμύνθηκε του νέου προϋπολογισμού, υπογραμμίζοντας ότι είναι «ο πρώτος που περιλαμβάνει την περίοδο εξόδου της χώρας από τα μνημόνια». Εξάλλου, κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι συμμετείχαν σε κυβερνήσεις που αυτοσχεδίασαν σε βάρος της Ελλάδας και οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. «Κάποιοι κάνουν σεμινάρια πειθούς και δεν ντρέπονται, ενώ ξέρουμε πώς έφτασε η χώρα εδώ που έφτασε» είπε και πρόσθεσε: 

«Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, παραδέχτηκε ότι τα πρώτα χρόνια αυτοσχεδιάζαμε και το πρόγραμμα δεν ήταν για τη διάσωση της χώρας αλλά τη διάσωση των επενδυτών και ότι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν οι τράπεζες ήταν δαπανηρός. Εσείς επιτρέψατε να κάνουν πειράματα σε βάρος της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Δεν παίζατε όμως Μονόπολη, παίζατε με ανθρώπινες ζωές. Και δεν τις σεβαστήκατε. Αυτοσχεδιάζατε και τώρα παίζετε θέατρο».

Ακολούθως ανέφερε: «Αυτή η κυβέρνηση, χωρίς εμπειρία, με καθαρά χέρια, έδωσε στη χώρα αξιοπιστία, σταθερότητα, θετικό πρόσημο και βγαίνουμε στις αγορές. Δώσαμε σκληρή μάχη για να μην εφαρμόσουμε το δικό σας πρόγραμμα. Η Ελλάδα είναι πολύ τυχερή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση να μας βγάλει από το πρόγραμμα εντός του κέντρου της Ευρωζώνης».

Τέλος, αναφερόμενος στο Περιβάλλον, ο Σωκράτης Φάμελος επεσήμανε ότι για πολλά χρόνια ήταν στο περιθώριο και τώρα, για πρώτη φορά, είναι σε προτεραιότητα. «Είμαστε σε τροχιά ανάκαμψης όχι μόνο οικονομικά, αλλά και περιβαλλοντικά» υποστήριξε.

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε φραστικά στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τα ότι ενώ ήταν οι ίδιοι που φώναζαν στη πλατεία των αγανακτισμένων για τη λαίλαπα του μνημονίου και για το επονείδιστο χρέος, σήμερα αλληλοσυγχαίρονται για το πιο σκληρό μνημόνιο που υπογράφουν.

«Ρίξατε την κυβέρνησή μας γιατί, όπως λέγατε, τα μνημόνια δεν λειτουργούσαν και εμείς υποκύψαμε στους εκβιασμούς. Και εσείς φέρνετε τον σκληρότερο μνημονιακό προϋπολογισμό με τις μεγαλύτερες κοινωνικές περικοπές. Κόβετε ΕΚΑΣ, συντάξεις, μισθούς, αυξάνετε τους φόρους, πέφτετε έξω στις προβλέψεις σας κατά 50% και μας λέτε πόσο μεγάλη επιτυχία κάνατε. Χειροκροτείτε τους εαυτούς σας και αλληλοσυγχαίρεστε για το πόσο καλά τα κάνατε» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.