Σε βεντέτα φαίνται πως εξελίσσεται η αντιπαράθεση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και του εκδοτικού συγκροτήματος του ΔΟΛ. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας που άσκησε κριτική για τη συνοχή και το στίγμα του Ποταμιού, χαρακτηρίζοντάς το “ασπόνδυλο”.

Ads

Το νέο επεισόδιο σημειώθηκε μετά από μια ερώτηση της δημοσιογράφου του Βήματος Δήμητρα Κρουστάλλη σχετικά με το στίγμα του Ποταμιού και τις “εσωτερικές αδυναμίες”, οι οποίες αποτυπώνονται και στη δημοσκόπηση της GPO. “Οι μισοί ψηφοφόροι σας προτιμούν μια Κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και οι άλλοι μισοί με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ”, είπε η δημοσιογράφος στην ερώτησή της και συνέχισε: “Θα ήθελα να σας ρωτήσω πως με αυτά τα δεδομένα και με αυτή την εικόνα που έχει το Κόμμα σας να εγγυηθείτε τη σταθερότητα της χώρας και την παραμονή της στο ευρώ”.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης διερωτήθηκε με νόημα “γιατί παίρνετε μια δημοσκόπηση από ένα άλλο Μέσο και δεν παίρνετε τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Το Βήμα»”. “Υπάρχει μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Το Βήμα» πριν από μερικές μέρες της ΚΑΠΑ Research και εκεί υπάρχει ένα ξεκάθαρο στίγμα ότι το Ποτάμι είναι η κυρίαρχη επιλογή του κόσμου για μια Κυβέρνηση συνεργασίας”, πρόσθεσε. “Ο κόσμος που δεν ακούει όλα αυτά που λένε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι περί θολού μηνύματος και που επαναλαμβάνουν κάποιοι σχολιαστές και στη δική σας εφημερίδα, είναι ότι το Ποτάμι για το 55% του κόσμου πρέπει να είναι σε μια επόμενη Κυβέρνηση. ΚΑΠΑ Research στο «Βήμα» δείτε το. Και όπως υπάρχει και η ανάγκη του κόσμου να έχει τρίτο Κόμμα το Ποτάμι 35%, δείτε το”.

Μετά τη συνέντευξή Τύπου η δημοσιογράφος του Βήματος Δήμητρα Κρουστάλλη, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση, δημοσίευσε άρθρο υπό τον τίτλο “Μην κάνετε κριτική! Ο Σταύρος θυμώνει…”, το οποίο και αναδημοσιεύεται παρακάτω.

Ads

Συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη ερμηνεύουν τη νέα επίθεση ως αντίδραση στη προχθεσινή συνέντευξη Τύπου στην οποία δήλωσε για τις αποκρατικοποιήσεις:  «Εμείς λοιπόν θέλουμε αποκρατικοποιήσεις. Δε θέλουμε όμως ληστρικές αποκρατικοποιήσεις, δε θέλουμε αποκρατικοποιήσεις με σημαδεμένες τράπουλες, που έχουν γίνει αποκρατικοποιήσεις με σημαδεμένες τράπουλες. Αποκρατικοποιώ «αυτό» κι έχω συνεννοηθεί με «εκείνον» ο οποίος είναι φίλος μου και αύριο θα το διεκδικήσει και θα το κερδίσει. Υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα στην Ελλάδα, που δεν είναι πρόβλημα μόνο αυτής της Κυβέρνησης, είναι πρόβλημά του παλιού πολιτικού δυναμικού. Έτσι έκανε τις δουλειές. Έδινε τα έργα σε αυτούς που ήταν λίγο πιο κοντά στην εξουσία του, στους ανθρώπους των σαλονιών των δικών του».

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές΄, ενόχληση προκάλεσε και η τοποθέτησή του για τις άδειες τον καναλιών. «Συγκεκριμένα για τις άδειες όπως μου λέτε των καναλιών. Βέβαια θα πρέπει να θυμηθεί το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ ποιες υπογραφές έχουν αυτές οι άδειες. Αυτές οι άδειες δεν δόθηκαν από την κακή Δεξιά, δεν δόθηκαν από το ΠΑΣΟΚ μόνο. Δόθηκαν και έχουν την υπογραφή ανθρώπων που σήμερα είναι στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι προσωρινές υποτίθεται άδειες έγιναν πολύ βιαστικά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έγινε λάθος. Ήταν λάθος ο τρόπος που δόθηκαν οι άδειες. Οι συχνότητες είναι δημόσια περιουσία, άρα τα κανάλια πρέπει να πληρώνουν στον ελληνικό λαό και πρέπει να τηρούν συγκεκριμένους όρους για να έχουν αυτές τις άδειες και θα πρέπει βέβαια να ξαναπάμε σε μια νέα διαδικασία να μπουν πιθανό και νέοι παίκτες στο παιχνίδι. Δεν είναι ένα κλειστό σύστημα η τηλεόραση. Σεβόμαστε τις επενδύσεις κάποιων ανθρώπων και βεβαίως είναι από τους όρους που πρέπει να μπει στο θέμα της αδειοδότησης, τι έχουν επενδύσει και πόσα έχουν επενδύσει και πόσα θέλουν να επενδύσουν οι άλλοι. Αλλά οι άδειες είναι δημόσια περιουσία και θα πρέπει να πληρώνουν”.

Ακολουθεί το άρθρο του Βήματος με τίτλο: “Μην κάνετε κριτική! Ο Σταύρος θυμώνει…”

Ο Σταύρος Θεοδωράκης θύμωσε επειδή «Το Βήμα» του άσκησε κριτική για τη συνοχή και το στίγμα «Του Ποταμιού», επειδή χαρακτήρισε το κόμμα του ασπόνδυλο.

Σκληρά λόγια, αλλά «Το Βήμα» δεν είπε τίποτα παραπάνω από όσα δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. «Το Ποτάμι» συγκεντρώνει μια χαλαρή ψήφο που σε καμία περίπτωση δεν είναι συνδεδεμένη με το κόμμα (Κάππα Research), το στίγμα του είναι θολό, οι ψηφοφόροι του μοιρασμένοι ανάμεσα σε μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και σε μια άλλη με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (GPO). Στην κοίτη του κυλούν μαζί ακραία νεοφιλελεύθερα στοιχεία και αριστεροί μεταρρυθμιστές. Μιλάει ταυτόχρονα και με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και με τους Φιλελεύθερους της Ευρώπης. Ο Σταύρος πιστεύει ότι σημασία έχουν οι λύσεις στα προβλήματα και όχι οι ταμπέλες. Σωστό. Εν μέρει. Γιατί δεν λύνουν όλοι τα ίδια προβλήματα με τις ίδιες ευαισθησίες.  

Ο Σταύρος θέλει να φέρει ενεργούς πολίτες στην πολιτική. Δεν είπε όχι και στα πολιτικά πρόσωπα από τέσσερα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ, Δράση) που με τους μηχανισμούς τους θα φέρουν ψήφους στο κόμμα του.

Ο Σταύρος θέλει να φτιάξει ένα διαφορετικό, ευρωπαϊκό κόμμα.

Τα πάντα όμως στο Ποτάμι κινούνται γύρω από τον ίδιο τον αρχηγό του. Στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών το όνομα «Σταύρος Θεοδωράκης» ήταν γραμμένο με μεγάλα γράμματα πάνω από το όνομα του κόμματος.

Στο ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών είναι γραμμένο κάτω από Το Ποτάμι με μικρότερα στοιχεία. 

«Το Ποτάμι» δεν έχει μια βασική οργανωτική δομή, έχει τρεις επιτροπές (Συντονιστική με 11 μέλη, Πανελλήνια με 82 μέλη, Δεοντολογίας με 5 μέλη) και 51 τομείς πολιτικής. Ποιο όργανο θα αποφασίσει για τη συμμετοχή ή όχι «Του Ποταμιού» στην κυβέρνηση, για τις θέσεις του την επόμενη ημέρα για τη χώρα και την οικονομία, για τους υπουργούς σε κρίσιμα πόστα (Οικονομίας, Δικαιοσύνης) που προτείνει να έχουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και όχι των κομμάτων;

Ο επικεφαλής του κόμματος με την Ομάδα Διαπραγμάτευσης, στην οποία συμμετέχουν μεν πρόσωπα κύρους αλλά πλην δύο περιπτώσεων κανένας δεν έχει εμπειρία διαπραγμάτευσης ούτε πολιτική εμπειρία. Ο Σταύρος λέει ότι οι «έμπειροι πολιτικοί» έφεραν τη χώρα εδώ που βρίσκεται. Σωστό, μόνο που  ο συλλογισμός δεν ισχύει και από την ανάστροφη, ότι δηλαδή οι άπειροι θα μας οδηγήσουν στη γη της Επαγγελίας όταν η χώρα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Ο Σταύρος θέλει τους καθηγητές για να δώσουν υπόσταση στο εγχείρημα του αλλά τους αντιμετωπίζει  με καχυποψία, γι’ αυτό τους βρίσκει κανένας μόνο στις λίστες των Επιτροπών. Όσο για τους υποψήφιους βουλευτές, πολιτικούς και μη, τους ζητάει να μην τον διακόπτουν όταν τους μιλάει και να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους μετά το πέρας της αγόρευσης.       

Ερώτημα: Όταν ο αρχηγός ενός κόμματος που διεκδικεί την τρίτη διερευνητική εντολή ομολογεί δια της συστάσεως πάσης φύσης Επιτροπών ότι δεν μπορεί να χειριστεί μόνος του κανένα σοβαρό θέμα της χώρας, τι θα κάνει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που ζητεί να συγκληθεί αμέσως μετά τις εκλογές; Θα αναλάβει τις ευθύνες του ή θα συγκαλέσει την Επιτροπή Δια Ταύτα;