Ads

Ένταση επικράτησε έξω από το θέατρο «Χυτήριο» στην Ιερά Οδό, στη σκηνή του οποίου ανεβαίνει η παράσταση Corpus Christi. Μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων, αλλά και της Χρυσής Αυγής, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ζητώντας να κατέβει η παράσταση. Διαβάστε επίσης στο tvxs.gr: Επίθεση στον πολιτισμό με εργαλείο τη βλασφημία

Περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα έξω από το θέατρο, διαμαρτυρόμενοι για την παράσταση. Για τις 20:00 είχε προγραμματιστεί η πρεμιέρα του Corpus Christi, καθώς απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει παραθρησκευτικές οργανώσεις. Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που απορρίφθηκε χθες είναι η δεύτερη στη σειρά.

image

Ads

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος και μέλη της Χρυσής Αυγής, καθώς και οι βουλευτές του κόμματος, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Χρήστος Παππάς. 
 
Έξω από το θέατρο βρέθηκαν και αστυνομικές δυνάμεις και η κατάσταση ήταν τεταμένη, ενώ έκλεισε για αρκετή ώρα η Ιερά Οδός και στα δύο ρεύματα.

 

Μέχρι αργά το βράδυ, η Ιερά Οδός ήταν κλειστή και στα δύο ρεύματα, όπως και κάθετοι δρόμοι που οδηγούν σε αυτήν. 

Νωρίτερα τα ΜΑΤ είχαν απομακρύνει τους συγκεντρωμένους προς την οδό Κωνσταντινουπόλεως, κάνοντας χρήση χημικών. Ωστόσο αυτοί κατάφεραν να επιστρέψουν, να σπάσουν την αλυσίδα που είχαν σχηματίσει οι αστυνομικοί, να σκίσουν αφίσες της παράστασης και να πετάξουν γιαούρτια στην είσοδο του θεάτρου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο twitter ξυλοκοπήθηκε δημοσιογράφος που προσπάθησε να βιντεοσκοπήσει το πλήθος που έσκιζε τις αφίσες της παράστασης. 

Έως τις 23:00 το βράδυ, έξω από το θέατρο «Χυτήριο», και σε κάποια απόσταση, παρέμεναν περίπου 50 άτομα. Η Ιερά Οδός δόθηκε στην κυκλοφορία περίπου στις 11:30, έπειτα από πέντε ώρες. 

Αντιδρώντας στα γεγονότα, πήγαν για να δουν την παράσταση η βουλευτής Μαρία Ρεπούση, ο Νίκος Μπίστης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, άλλοι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και νεολαίοι της ΔΗΜΑΡ.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος κατήγγειλε ότι μέλη της Χρυσής Αυγής έσπασαν την κλειδαριά του θεάτρου, ώστε να μπουν μέσα και να σταματήσουν την παράσταση, και ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα. 

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις προσαγωγές. Μάλιστα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς όρμησε σε αστυνομική κλούβα και απελευθέρωσε προσαχθέντα, ενώ οι αστυνομικοί κοιτούσαν.

 

Όπως αναφέρει το lifo.gr, θεατές που πήγαν για να δουν την παράσταση διαμαρτύρονται για τη στάση της αστυνομίας, καθώς δέχτηκαν επιθέσεις.

image
«Με τραβάνε παράμερα, με φωνάζουν πούστη, αδερφάρα, μου τραβάνε τα μούσια, με φτύνουν στο πρόσωπο, με χτυπάνε στο στομάχι»

image
«Η αστυνομία είναι δίπλα. Τους φωνάζω “με χτυπάνε. Δεν θα κάνετε κάτι;”. Απάντηση: “δεν είδα κάτι. Απομακρυνθείτε παρακαλώ”. 3 αστέρια στο πέτο»

image
«Γυρίζω πίσω από απόσταση να παρακολουθώ. Με πιάνει γνωστός βουλευτής της ΧΑ. Μου ρίχνει δυο μπουνιές στο πρόσωπο, με πετάει κάτω»

«Όσο υπάρχουν τέτοια βλάσφημα έργα, θα είμαστε πάντα εδώ παρόντες», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ο Ηλίας Παναγιώταρος και συνέκρινε τις αντιδράσεις με αυτές της ταινίας για το Μωάμεθ, λέγοντας: «Για μια υποτιθέμενη ταινία, που μάλλον έγινε στο youtube για 10 λεπτά στο εξωτερικό κάηκε όλη η γη και πριν από 10-15 ημέρες χιλιάδες μουσουλμάνοι σπάσανε όλη την Αθήνα και η αστυνομία τους κοιτούσε. Όσο υπάρχουν τέτοια βλάσφημα έργα, και δεν έχει να κάνει τίποτα με την ελευθερία του λόγου κλπ αυτό, άλλο τόσο απλοί πολίτες και η Χρυσή Αυγή πάντα θα είμαστε εδώ παρόντες…».

Την περασμένη Πέμπτη σημειώθηκαν επεισόδια έξω από το θέατρο και οι συντελεστές της παράστασης αποκλείστηκαν από μέλη θρησκευτικών και ακροδεξιών οργανώσεων. Μετά τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας, η έναρξη των παραστάσεων μεταφέρθηκε για σήμερα, Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου.