Με έντονη συγκίνηση και μαζική συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής, μνήμης και διεκδίκησης το Σαββατοκύριακο στη Βιάννο για την επέτειο των 73 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου.

Ads

Η ημερίδα μνήμης και διεκδίκησης το Σάββατο στο Μουσείο και η Παγκρήτια Συνάντηση φορέων και ενεργών πολιτών για την ιστορική μνήμη την περίοδο της Κατοχής και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών Ολοκαυτώματος Βιάννου στα Αμιρά συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό εκπροσώπων φορέων (μαρτυρικών δήμων, ενώσεων θυμάτων γερμανικής κατοχής, αντιστασιακών οργανώσεων, πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και μελών του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών) και ενεργών πολιτών από όλη την Κρήτη. Ιδιαίτερη σημασία είχε η παρουσία στις εκδηλώσεις δημοκρατών από τη Γερμανία και την Αυστρία.

Οι υψηλού επιπέδου εισηγήσεις εκπροσώπων την πολιτικής ζωής, νομικών, ιστορικών κ.α. σε συνδυασμό με τις δυναμικές παρεμβάσεις των συμμετεχόντων συντέλεσαν στην διαμόρφωση κλίματος αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων. Αποφασίστηκε η συγκρότηση Παγκρήτιου Δικτύου Ιστορικής Μνήμης και Διεκδίκησης και υιοθετήθηκε η Διακήρυξη της Βιάννου.

image

Ads

Με μεγάλη λαμπρότητα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κκ Ανδρέα και του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κυβέρνησης (Υπ. Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής), της Βουλής των Ελλήνων (Τ. Μηταφίδης- Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών καθώς και βουλευτές Ηρακλείου), της Ευρωβουλής, της Περιφέρειας Κρήτης (Περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης και Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευρ. Κουκκιαδάκης), δημάρχων από μαρτυρικούς δήμους, μελών του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, Ενώσεων Θυμάτων, αντιστασιακών οργανώσεων, Πολιτιστικών συλλόγων και πλήθους πολιτών και μελών των οικογενειών των θυμάτων πραγματοποιήθηκε  σήμερα, Κυριακή 18.9.2016 η τελετή Μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου στο Σελί Αμιρών. Συγκίνησε ιδιαίτερα η ομιλία του εκπαιδευτικού και μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Θυμάτων Βιάννου κ. Γιάννη Διακάκη για το ιστορικό τοου Οκοκαυτώματος της Βιάννου.

Αύριο οι εκδηλώσεις μνήμης και διεκδίκησης ολοκληρώνονται με εκδήλωση στο Ηράκλειο.

Πιο συγκεκριμένα:

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθουσα «Ανδρόγεω» Δήμου Ηρακλείου, 19.30-22.00

Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και η Θυσία της Ελλάδας απαιτούν Δικαιοσύνη!

Ομιλητές:

• Βασίλης Μπρακατσούλας, Δικηγόρος – πρώην Βουλευτής,  Μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
• Ελένη Σαββάκη, Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης
• Γιώργος Παπαδάκης, Δημοσιογράφος – ιστορικός ερευνητής
• Εκπρόσωπος τηςΟμάδας «AK Distomo» από το Αμβούργο
• Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος, δημοσιογράφος – πολιτικός επιστήμων

Παρεμβαίνουν:

• Δήμαρχοι Μαρτυρικών Δήμων
• Εκπρόσωποι Αντιστασιακών Οργανώσεων
• Εκπρόσωποι Ενώσεων Θυμάτων

Συντονιστής: Κώστας Τριγώνης, Δημοσιογράφος, Δημοτικός Συμβουλίου Δήμου Μαλεβυζίου.

Κλείσιμο της εκδήλωσης μεσυναυλία από τον Βασίλη Σκουλά και το συγκρότημα  του.

Είσοδος ελεύθερη.