Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στην πλατεία Βικτωρίας, έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες, δημοτικές κινήσεις, κοινότητες μεταναστών, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ΟΡΜΑ, αναρχικές πρωτοβουλίες, ΝΑΡ και η ΚΕΕΡΦΑ.

Ads

Για την ίδια περιοχή είχαν απευθύνει κάλεσμα σε αντιπροσφυγική συγκέντρωση ομάδες ακροδεξιών, μέλη των οποίων, είχαν συγκεντρωθεί λίγα μέτρα πιο μακριά πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ. Μεταξύ όσων έδωσαν το «παρών» στη αντιπροσφυγική συγκέντρωση είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Στην ανακοίνωση μάλιστα που εξέδωσαν ζητούσαν  «να καταργηθεί το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και όλα τα συναφή προγράμματα, να απομακρυνθούν όλες οι ΜΚΟ από την περιοχή, να πάψουν η Υπατη Αρμοστεία και το Solidarity Now να ασκούν πολιτική στην Αθήνα και να μας καταστρέφουν τις ζωές».

Μάλιστα, σε κάποια χρονική στιγμή η ένταση ανέβηκε, όταν έκαναν την εμφάνισή τους πανώ με συνθήματα κατά των προσφύγων.

Από τη μεριά τους οι αντιρατσιστικές συλλογικότητες, σε δική τους ανακοίνωση σημείωναν πως «πρόκειται για τους ίδιους συνεργάτες στα πογκρόμ των φασιστών της Χρυσής Αυγής και των ταγμάτων εφόδου, που εμφανίζονται ξανά ως αγανακτισμένοι κάτοικοι. Δεν ξεγελάνε κανέναν».

Ads

«Στις γειτονιές της Αθήνας, που οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής από το 2008 έως το 2013 έσπειραν τον τρόμο, με πογκρόμ, μαχαιρώματα εκατοντάδων προσφύγων, εμπρησμούς καταστημάτων και χώρων θρησκευτικής λατρείας, οι ρατσιστικές επιτροπές της ακροδεξιάς επιχειρούν να ξαναπατήσουν πόδι, με τις πλάτες της Αστυνομίας και την κάλυψη του Μπακογιάννη» κατέληγαν.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από λίγες ημέρες, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, έβγαλε τα παγκάκια που υπήρχαν στην Πλατείας Βικτωρίας, προκειμένου να μην κάθονται πρόσφυγες και με τα παιδιά τους.