Ολοκληρώθηκε μετά το μεσημέρι το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Συντάγματος. Στο Σύνταγμα, μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου παρέμεναν 2.000 περίπου διαδηλωτές, μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων, αριστερών οργανώσεων και αντιεξουσιαστές. Την ίδια ώρα, στην πλατεία Συντάγματος κατέφθαναν 1.000 περίπου διαδηλωτές του ΠΑΜΕ που είχαν πραγματοποιήσει προηγουμένως συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Ads

Μικρής έκτασης επεισόδια έγιναν νωρίς το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος όταν οι δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να απωθήσουν 100 περίπου διαδηλωτές που είχαν καταλάβει το οδόστρωμα μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και είχαν διακόψει την κυκλοφορία.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν τους διαδηλωτές προς το κέντρο της πλατείας με τις ασπίδες και κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών. Τραυματίστηκε ελαφρά ένα άτομο.

Ακολούθως, η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε στους γύρω δρόμους και έχουν αποχωρήσει και οι τελευταίοι από τους συγκεντρωμένους.-Σήμερα, Σάββατο, είναι η δεύτερη ημέρα των κινητοποιήσεων των εργατικών συνδικάτων ενάντια στα επιπλέον μέτρα που προβλέπει η τρόικα με το νέο μνημόνιο.

Ads

Η σημερινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ έχει τη μορφή εκστρατείας ενημέρωσης, καθώς τα μέλη του μοιράζουν φυλλάδια στους περαστικούς.

Ακινητοποιημένα θα μείνουν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πλην του ΗΣΑΠ που θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα. Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, κανονικά οι αεροπορικές πτήσεις. 

Επεισόδια στην Πάτρα

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι στο κέντρο της Πάτρας, κατά την διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας, ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση.

 Ειδικότερα, όταν άγνωστοι νεαροί, που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, επιχείρησαν να προκαλέσουν φθορές σε κτίριο πολυκαταστήματος στην οδό Μαιζώνος, επενέβησαν δυνάμεις των ΜΑΤ και έκαναν ρίψη δακρυγόνων, προκειμένου να τους απομακρύνουν.

 Η πορεία συνεχίστηκε κανονικά και όταν έφθασε στο ύψος του δικαστικού μεγάρου, πάλι άγνωστοι νεαροί άρχισαν να προκαλούν φθορές σε επιχείρηση παροχής οικονομικών υπηρεσιών, την ώρα που μέσα στο ισόγειο βρίσκονταν υπάλληλοι και πολίτες. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν και πάλι χρήση δακρυγόνων, για να απομακρύνουν τους νεαρούς.

Κορύφωση την Κυριακή

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα κορυφωθούν την Κυριακή, ημέρα ψήφισης του νέου μνημονίου από τη Βουλή. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προγραμματίζουν συλλαλητήριο για τις 5 το απόγευμα στο Σύνταγμα και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, την ίδια ώρα. Υπό το φόβο επεισοδίων, πάνω από 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός.

Ο Δημήτρης Στρατούλης, συντονιστής της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις της Κυριακής. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους και όλες αύριο Κυριακή στους δρόμους και στις πλατείες όλων των πόλεων και κυρίως στην πλατεία Συντάγματος. Να στείλουμε στον «αγύριστο» την τρόικα, την υποτελή κυβέρνηση, το μνημόνιο και το δημόσιο χρέος. Να σταματήσουμε τη λεηλασία, την υποδούλωση και την καταστροφή του λαού και της χώρας. Να βάλουμε τα θεμέλια για μια νέα Ελλάδα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.»

Χθες, την πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας, υπό τον κλοιό των διαδηλωτών βρέθηκε η πλατεία Συντάγματος όπου ξέσπασαν επεισόδια.

Δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να απομακρύνουν διαδηλωτές. Αίσθηση προκάλεσαν οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο στις οποίες ένας άνδρας των ΜΑΤ φαίνεται να κλοτσά έναν διαδηλωτή που βρίσκεται στο έδαφος.

Υπό κατάληψη βρέθηκαν νωρίτερα, τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Υγείας.
 
Φωτογραφίες του Δημήτρη Θεοδόση από τις χθεσινές κινητοποιήσεις