Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τις 17:00, το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας. Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στον απόηχο του δημοψηφίσματος και με φόντο τις κρίσιμες εξελίξεις γύρω από την ελληνική διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Όπως ανακοινώθηκε θα υπάρξει κοινή δήλωση των πολιτικών αρχηγών, εκτός του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την οποία ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει και την Τρίτη στη Σύνοδο Κορυφής στους ηγέτες των χωρών μελών της ευρωζώνης. 

Ads

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να συνδράμουν ώστε να υποστηριχτεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το χθεσινό δημοψήφισμα για μια βιώσιμη λύση.  Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου υπήρξαν διακοπές κατά τις οποίες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνομίλησε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν

Εκτός των κ.κ. Παυλόπουλου και Τσίπρα, στο Συμβούλιο συμμετέχουν ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης (προηγήθηκε η παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της «γαλάζιας» παράταξης), ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Επίσης στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος παρέμεινε για δυο ώρες και στη συνέχεια αποχώρησε. 

Στο συμβούλιο δεν μετέχει ο γ.γ. της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος εκλήθη, αλλά δήλωσε πως δεν επιθυμεί να παραστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μιχαλολιάκος απέστειλε γραπτή επιστολή στον Πρ. Παυλόπουλο, με την οποία του κοινοποίησε την άρνησή του να παραστεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Ads

Δείτε σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ1 όλες τις εξελίξεις

Χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι έχει πλήρη συνείδηση πως η εντολή που τού δίνεται «δεν είναι εντολή ρήξης αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, προοπτικής και απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας». Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, πρόσθεσε ότι υπάρχουν δίκαιες και βιώσιμες λύσεις αρκεί να το επιδιώκουν και οι δύο πλευρές».