Σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών θα ζητήσει απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου – όπως είπε – να τους ενημερώσει και να ακούσει και τις δικές τους απόψεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί. 

Ads

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με άμεση προτεραιότητα την αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Σημείωσε δε, με νόημα ότι η ΕΚΤ καταλαβαίνει πλήρως την ανθρωπιστική διάσταση που έχει πάρει η κρίση στη χώρα μας. 


 
Πρόσθεσε κατόπιν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στην κατεύθυνση ενός σχεδίου αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων που θα έχουν την έγκριση του ελληνικού λαού ενώ πάνω στο τραπέζι θα βρίσκεται και το πρόβλημα του χρέους. Ταυτόχρονα σημείωσε την ανάγκη για μεταφορά των βαρών στους οικονομικά ισχυρούς καθώς και να υπάρξει ένα αξιόπιστο σχέδιο επενδύσεων. 

Αναφορικά με το δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μεγάλη νίκη» και «λαμπρή σελίδα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία». Στη συνέχεια σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» και ότι από αύριο θα είμαστε όλοι ένα. «Αποδείξαμε ότι η δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Αποδείξαμε ότι όταν ένας λαός έχει πίστη και συλλογική συνείδηση μπορεί να αντέξει και να ξεπεράσει ακόμη και τις μεγαλύτερες δυσκολίες» σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Συμπλήρωσε ότι «ο ελληνικός λαός άλλαξε το ερώτημα του διαλόγου στην Ευρώπη. Το ερώτημα ‘μέσα ή έξω από το ευρώ πρέπει να φύγει οριστικά. Ο λαός έδωσε απάντηση στο ποια Ευρώπη θέλει και απάντησε ότι θέλουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης». «Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ο μονόδρομος των μνημονίων και της λιτότητας» είπε.

Ads

«Χρέος μας είναι να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και να ξανασηκώσουμε την Ελλάδα, διαφυλάττοντας ως κόρη οφθαλμού την εθνική ενότητα, αποκαθιστώντας την κοινωνική συνοχή αλλά και την οικονομική σταθερότητα» πρόσθεσε. 

Σημείωσε ότι έχει πλήρη συνείδηση πως η εντολή που του δίνεται «δεν είναι εντολή ρήξης αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, προοπτικής και απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας»

Στη συνέχεια δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις» αλλά «υπάρχουν δίκαιες και βιώσιμες λύσεις αρκεί να το επιδιώκουν και οι δυο πλευρές».