Με πυξίδα το θετικό σενάριο και με στόχο να κλείσει το deal με τους δανειστές εντός του επόμενου 20ημέρου μπαίνει η κυβέρνηση στον κρίσιμο Απρίλιο – τον μήνα που θα καθορίσει όχι μόνον τις οικονομικές, αλλά και τις μεσοπρόθεσμες πολιτικές εξελίξεις.

Ads

Σ΄αυτό το θετικό σενάριο, οι άξονες πάνω στους οποίους πατούν το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Απριλίου και το ταυτόχρονο άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος, η πρόβλεψη για επιστροφή στην ανάπτυξη μετά το καλοκαίρι, και το στοίχημα του «τονωτικού σοκ» από την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών που θα αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από τα νέα μέτρα, ύψους τουλάχιστον 5,4 δις ευρώ.
 
Δραγασάκης: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Απριλίου

Είναι οι τρεις άξονες που περιέγραψε με ευκρίνεια χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τόσο κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και κατά την βραδυνή συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι απόλυτα εφικτή εντός του Απριλίου», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης μετά τη συνάντησή του με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, ενώ μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε «ρεαλιστικό» τον στόχο για «ανάκαμψη, ακόμη και ισχυρή, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους». Για να προσθέσει με έμφαση, δείχνοντας και το στρατηγικό στοίχημα της κυβέρνησης, ότι «με  την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα χρήματα που θα πέσουν στην οικονομία, θα είναι περισσότερα απ’ όσα θα αφαιρεθούν με τα μέτρα».

Ads

Το εν λόγω στοίχημα, όμως, θα κριθεί μέσα από τις εξελίξεις του – δύσκολου – μήνα που μόλις ξεκινά. Tα πρώτα σήματα από την πλευρά των, ευρωπαίων τουλάχιστον, δανειστών είναι θετικά, μένει ωστόσο να επιβεβαιωθούν και στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup και, βεβαίως, στον τελικό γύρο της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο που αρχίζει τη Δευτέρα.

Τα νέα μέτρα και ο «κόμβος» του ΔΝΤ

Ασφαλιστικό και φορολογικό θεωρούνται, ουσιαστικά, κλεισμένα, η κυβέρνηση έχει πει το «ναι» σε μέτρα 5,4 δις ευρώ (3% του ΑΕΠ ) και η απόσταση που τη χωρίζει με τους ευρωπαίους πιστωτές είναι κοντά στα 900 εκατομμύρια ευρώ – μια απόσταση που τόσο ελληνικές όσο και κοινοτικές πηγές χαρακτηρίζουν ως «διαχειρίσιμη».

Το μεγάλο ανοιχτό ζήτημα των – τουλάχιστον – δεκαήμερων διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο είναι, στην πραγματικότητα, τα κόκκινα δάνεια όπου οι πιστωτές αξιώνουν άμεση και πλήρη απελευθέρωση πωλήσεων, ενώ το κομβικό πολιτικό ζήτημα για τη μετάβαση στην επόμενη φάση είναι το τι θα γίνει με το «σκληρό ΔΝΤ».

Το βέβαιο είναι ότι οι ευρωπαίοι – και κατ΄ουσία το Βερολίνο – επιμένουν στην συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο Μνημόνιο, η Ουάσιγκτον τηρεί σιγή ασυρμάτου τα τελευταία 24ωρα και η Αθήνα ζητά, εξίσου επίμονα, ξεκαθάρισμα του τοπίου.

Γιάννης Δραγασάκης και Νίκος Παππάς έστειλαν εκ νέου χθες το μήνυμα, με τον μεν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να τονίζει ότι «η θέση μας είναι απόλυτη – όριό μας είναι η συμφωνία του Αυγούστου και  τίποτε περισσότερο», τον δε υπουργό Επικρατείας να δηλώνει ότι «όποιος επιθυμεί να αλλάξει η συμφωνία θα πρέπει να το υποστηρίξει δημόσια».

Το «μπαλάκι» στη Γερμανία

Πέραν του προσκηνίου, ευρωπαϊκές πηγές διαμηνύουν ότι το Ταμείο έχει χαμηλώσει τους τόνους, οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι εξακολουθεί να προσδιορίζει τα αναγκαία μέτρα έως το 2018 στο 4,5% του ΑΕΠ έναντι του 3% που αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως στο κρίσιμο Eurogroup της 22ας Απριλίου το ΔΝΤ θα ζητήσει πιθανώς από τους ευρωπαίους να καλύψουν το επιπλέον 1,5% με «ανταποδοτικές κινήσεις» στην ελάφρυνση του χρέους. Και τότε η σκυτάλη θα περάσει στα χέρια της Γερμανίας που θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα επιχειρήσει ένα νέο πολιτικό deal με την Ουάσιγκτον – αυτή τη φορά όμως, κατ΄απαίτηση του Ταμείου, με ρητές και απτές εγγυήσεις…