Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημόσιων Συναθροίσεων παρουσίασε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, παρουσία του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου, του γ.γ. Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη.

Ads

«Παίρνουμε απολύτως στα σοβαρά τον ρόλο μας στην περιφρούρηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Θα εξαντλούμε τα όρια επιείκειας και τα περιθώρια συνεννόησης», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Το δικαίωμα της έκφρασης, και φυσικά όποιος διαμαρτύρεται φωνάζει κιόλας, είναι αδιαπραγμάτευτο. Εξίσου αδιαπραγμάτευτο είναι και το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί. Η διαμαρτυρία και η κανονικότητα δεν είναι αντινομικές, διαδηλωτές και μη διαδηλωτές δεν είναι εχθροί. Εμείς θα κάνουμε το παν για να εξασφαλίσουμε τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, το δικαίωμα της επιλογής του πολίτη».

«Η διαχείριση της συνάθροισης είναι ευθύνη των πολλών όχι μόνο της Αστυνομίας», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι ο τρόπος δράσης θα βασίζεται στην ευελιξία, στην αναλογικότητα και στην επιείκεια».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε ότι ««ανάλογα με το μέγεθος της διαδήλωσης θα καταλαμβάνεται αντίστοιχο τμήμα του πεζοδρομίου, της λεωφορειολωρίδας ή μίας λωρίδας του δρόμου. Ανάλογα με το πλήθος θα είναι και η κατάληψη του χώρου. Βλέπουμε από τα μέχρι στιγμής δεδομένα ότι στο 92% των περιπτώσεων υπήρχε συμμόρφωση και τελικά διεξάγονται και οι πορείες και ταυτόχρονα γίνεται η κίνηση στην πόλη».

Ads

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε επίσης ότι τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί η «λευκή βίβλος» για την εσωτερική ασφάλεια, ενώ αλλάζει εκ βάθρων η δομή της αστυνομίας και της εκπαίδευσης.

Κλιμάκωση της αντίδρασης της ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση επεισοδίων:

  • Αρχικά θα μπαίνουν φραγμοί (εμπόδια σταθερά ή ανθρώπινο τείχος),
  • Στη συνέχεια θα γίνεται απόκρουση των επιθέσεων από διάφορα αντικείμενα ή απώθηση με τη χρήση ασπίδας,
  • Εάν συνεχίζονται τα επεισόδια θα γίνεται χρήση νερού από τα υδροφόρα οχήματα (Αίαντες)
  • Και τέλος χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Αναλυτικά το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημόσιων Συναθροίσεων: