Με  πρόταγμα την πάσει δυνάμει στροφή στην ανάπτυξη και με πρώτο στόχο τη μείωση της ανεργίας στο μισό έως το 2021, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει απόψε στο Μουσείο της Ακρόπολης το σχέδιό του για την ανάκαμψη της χώρας.

Ads

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει μια αναλυτική παρουσίαση των όσων κατάφερε η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές – επανεξέταση του χρέους, σταθερό οικονομικό περιβάλλον, δημοσιονομική σταθεροποίηση – και, στη συνέχεια, θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του σχεδίου της κυβέρνησης για τη δίκαιη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει ότι στρατηγικός στόχος είναι η δίκαιη ανάπτυξη – δηλαδή μια ανάπτυξη βιώσιμη και δημοκρατική – με επιτελικό ρόλο του κράτους στην οικονομία και με στόχο την απαλλαγή από την επιτροπεία, ενώ ως πυρήνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού θα θέσει την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να θέσει ως ορόσημο το έτος 2021, οπότε και ο στόχος θα είναι να έχει μειωθεί η ανεργία στο μισό από τα σημερινά επίπεδα.

Ads

Το βασικό όπλο για την επίτευξη αυτού του στόχου θα είναι τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας – πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αναπτυξιακός νόμος, ΕΣΠΑ, πακέτο Γιούνκερ, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων.