Το πρόγραμμά της στον τομέα της ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα η Νέα Δημοκρατία.

Ads

Βασικά σημεία της πρότασης είναι η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66% και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση.

Το πρόγραμμα της ΝΔ παρουσίασαν ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης, ο τομεάρχης ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής τομεάρχης, Κώστας Κατσαφάδος και ο γραμματέας προγράμματος, Γιώργος Στεργίου.

Μεταξύ άλλων κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως «αφού πρώτα εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, συμφώνησε στη συνέχεια με την τρόικα να περιοριστεί η παρουσία της ΔΕΗ από το 95% περίπου της αγοράς, στο 50% μέσα σε 3 – 4 χρόνια με μηδενικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και το Δημόσιο». 

Ads

Υποστήριξαν ακόμη ότι η κυβέρνηση αρνείται να κάνει τις παρεμβάσεις για την επιβίωση της ΔΕΗ και για ένα υγιές άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και με αυτόν τον τρόπο δεν δημιουργεί μόνο νέα προβλήματα στη ΔΕΗ, αλλά αρνούμενη τις αναγκαίες αλλαγές στην ενέργεια, κάνει πιο βαρύ το δημοσιονομικό πακέτο για το αφορολόγητο και τις συντάξεις.

Οι προτεραιότητες του προγράμματος της ΝΔ είναι οι εξής:

1. Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατά 66% με πρόβλεψη για τον έλεγχο του δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό θα εξευρεθούν πόροι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ρευστότητας.
2. Συμβάσεις παραχώρησης και πώλησης υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της ΔEΗ καθώς έτσι μόνο θα δημιουργηθούν συνθήκες ρευστότητας.
3. Δυναμική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Επιχείρησης
4. Ανάπτυξη κι ενδυνάμωση της ΔΕΗ με στρατηγικό επενδυτή.
5. Άμεσα μέτρα για την επιβίωση της εταιρίας όπως ισχυρά κίνητρα για την πληρωμή των λογαριασμών.
6. Να προχωρήσει κανονικά η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ
7. Να αρχίσει ξανά η εξερεύνηση υδρογονανθράκων.