Στο σύνθημα «ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε ΣΥΡΙΖΑ» συμπυκνώνεται η στάση της ΔΗΜΑΡ στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς τις οποίες η ίδια επιταχύνει, μέσα από αλλεπάλληλες επαφές του Φώτη Κουβέλη με γνώριμες προσωπικότητες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Ads

Διαβάστε επίσης: Νέα παράταξη – τρίτο πόλο οραματίζεται η ΔΗΜΑΡ

Κατευθύνσεις 

Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ προτάσσουν το σύνθημα: «ΟΧΙ στη δικομματική κυβέρνηση (άρα και στο ΠΑΣΟΚ), ΟΧΙ στον ΣΥΡΙΖΑ», το οποίο μεταφράζουν: «ΟΧΙ στον νεοφιλελευθερισμό και τη μνημονιακή προσήλωση, ΟΧΙ στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία». Όπως λένε χαρακτηριστικά, «μακριά από εμάς οι διαιρέσεις με βάση αφοριστικές λογικές».
 
Οι ίδιοι απορρίπτουν τον όρο «soft μνημόνιο» για τη θέση τους ως προς την ενδεδειγμένη συνταγή διεξόδου από την κρίση, προτιμώντας τον τίτλο «επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων του μνημονίου».
 
Πρόσωπα
 
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ήδη σε εξέλιξη ζυμώσεις του Φώτη Κουβέλη και στελεχών της ΔΗΜΑΡ με πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ: Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Πεταλωτής, Γιώργος Φλωρίδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Ηλίας Μόσιαλος, Νίκος Χριστοδουλάκης, Σπύρος Βούγιας.
 
Επίσης, γίνονται επαφές με τον τέως διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια και τον καθηγητή Διεθνούς Οικονομικής Γιάννη Τσαμουργκέλη.
 
Σημειωτέον, το «παρών» σε πολιτικές εκδηλώσεις της ΔΗΜΑΡ έχουν δώσει οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά και Άννυ Ποδηματά, όπως και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μπένος.
 
Η Αγίου Κωνσταντίνου δεν επιβεβαιώνει, αλλά ούτε διαψεύδει πληροφορίες που θέλουν τον Φώτη Κουβέλη να συναντά τις επόμενες μέρες και τον Ανδρέα Λοβέρδο.
 
Αρχηγία
 
Οι ίδιες πηγές λένε πως είναι νωρίς για τη συζήτηση γύρω από το πρόσωπο το οποίο θα τεθεί επικεφαλής ενός νέου σχήματος της «αριστερής σοσιαλδημοκρατίας», ωστόσο, σημειώνουν ότι η πλειονότητα των συνομιλητών της ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζει ότι ο Φώτης Κουβέλης έχει το πλεονέκτημα και το ειδικό βάρος, το οποίο κατά την ίδια εκτίμηση απορρέει και από το γεγονός ότι έφυγε από την κυβέρνηση, δείχνοντας πως δεν είναι προσκολλημένος στην εξουσία.
 
«Το ζήτημα είναι μέσα από αυτήν τη διαδικασία να βρουν τρόπο έκφρασης εκείνοι οι οποίοι από τη μία πλευρά δεν θέλουν το μνημόνιο και από την άλλη πλευρά δεν παγιδεύονται στο ‘αντιμνημόνιο’», προσθέτουν στην Αγίου Κωνσταντίνου.
 
«Αριστερίζει» η ΔΗΜΑΡ;
 
«Θα εξακολουθήσουμε να είμαστε λογικοί. Με το ίδιο πάθος θέλαμε να αποφύγουμε τρίτες εκλογές οι οποίες θα είχαν τραγικές συνέπειες για τη χώρα, με το ίδιο πάθος υποστηρίξαμε ότι το μνημόνιο ‘δεν βγαίνει’ και κακώς η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη διαπραγμάτευση», λένε οι πηγές της ΔΗΜΑΡ, οι οποίες σχεδόν «προβοκατόρικα» θέτουν το ερώτημα:
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι πόλος εξουσίας, θα αξιοποιήσει τη ΔΗΜΑΡ στο πολιτικό του σχέδιο; Θα την πιέζει σε μια τέτοια γραμμή, ώστε να εμφανίζει και κυβερνητικούς εταίρους, και μάλιστα με ευρωπαϊκό διαβατήριο (γιατί και το ΠΑΣΟΚ με τη σφραγίδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών θα πρέπει να μπει σε αυτήν τη συζήτηση); Ή θα μείνει να συνομιλεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο;».
  
*Το εμπάργκο στη ΔΤ 
Σχολιάζοντας τις εσωκομματικές αντιδράσεις οι οποίες εκδηλώθηκαν με αφορμή την απόφαση  για εμπάργκο παρουσίας στη Δημόσια Τηλεόραση, στην Αγίου Κωνσταντίνου κάνουν λόγο για περιορισμένες διαφοροποιήσεις οι οποίες δεν είναι δικαιολογημένες υπό την έννοια ότι «το κόμμα δεν θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τη ΔΤ χωρίς να περιμένει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και τις σχετικές αποφάσεις στη Βουλή». Υποστηρίζουν δε ότι και ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης διευκρίνισε πως δεν έχει αντίρρηση να έρθει πρώτη η πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Ads