Ένα σχέδιο για έναν πλωτό ποτάμιο διάδρομο, ο οποίος θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τον Δούναβη μπαίνει και πάλι στα σκαριά. 

Ads

Ήταν ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας στη Θεσσαλονίκη και στη σημασία του αναφέρθηκαν τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάντερ Βούτσιτς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με το εγχείρημα, ο ποταμός Αξιός (το τμήμα του στην Ελλάδα) και ο Βαρδάρης, (το τμήμα στην πΓΔΜ), καθώς επίσης και ο Μοράβα, στο έδαφος της Σερβίας, θα συνδεθούν και θα αποτελέσουν τον πλωτό διάδρομο, που συνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με το Δούναβη.

Στόχος είναι η διασύνδεση της Μεσογείου, μέσω υδάτινων «δρόμων» με τον Δούναβη, έτσι ώστε τα φορτία να μεταφέρονται με πλοία, από τις αγορές της Ανατολής στην κεντρική Ευρώπη, κερδίζοντας χρόνο και χρήμα.

Ads

Η ιδέα είναι παλιά και τεχνικά θεωρείται από τους ειδικούς εφικτή, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στην ατζέντα των συναντήσεων κυβερνητικών αξιωματούχων της Σερβίας, της πΓΔΜ, της Ελλάδας και των χωρών που θα διασχίζει το «κανάλι», καθώς και της Κίνας, που είναι και ο μεγάλος ενδιαφερόμενος για την ταχύτερη και φτηνότερη μεταφορά των προϊόντων της στις ευρωπαϊκές αγορές.

Το θέμα, είχε συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βελιγράδι, ενώ και οι δυο ηγέτες το είχαν θέσει στην κινεζική ηγεσία κατά τα ταξίδια τους στο Πεκίνο. Το ζήτημα είχε θέσει στην κυβέρνηση της πΓΔΜ και ο Νίκος Κοτζιάς κατά την τελευταία επίσκεψή του στα Σκόπια.