Το επιτόκιο δανεισμού τις τελευταίες ημέρες εκτοξεύτηκε και πάλι στα ύψη, σπάζωντας . Ο γενικός δείκτης τιμών καταγράφοντας ελεύθερη πτώση βρέθηκε κάτω από τις 900 μονάδες. Ο λόγος για το «κραχ» δεν είναι άλλος από το σχέδιο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για μια πρόωρη έξοδο από το δανειακό πρόγραμμα, το οποίο, όπως φαίνεται και από δημοσκόπηση του Bloomberg, δεν έπεισε τους οικονομολόγους και τους επενδυτές. «Ίσως τελικά να μην ήταν και πολύ καλή ιδέα», σχολιάζει σε άρθρο του το οικονομικό πρακτορείο.

Ads

«Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί», έσπευσε να δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, που εκτιμούν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις δεσμεύσεις και τις ανάγκες της εκτός προγράμματος. Η έξοδος από το πρόγραμμα ακυρώνεται, όπως φαίνεται, και πλέον η κυβέρνηση στρέφεται προς μια «συμφωνία σε νέο πλαίσιο».

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Bloomberg αναφέρεται πως το 85% των οικονομολόγων εκτιμά ότι η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά δεν έχει κανένα «οικονομικό νόημα», από τη στιγμή που ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι επιμένει ότι οι χώρες που παραμένουν υπό επιτήρηση θα επωφεληθούν από τα νέα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ. Πάνω από τους μισούς εκτιμούν πως η χώρα δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από την αγορά χωρίς τα κεφάλαια του ΔΝΤ. Σημειώνεται ωστόσο πως το 73% των οικονομολόγων εκτιμούν πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιούλιο ήταν 40%.

Στήριξη υπό όρους από τη Γερμανία

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάνε Κοτέ, ανέφερε πως το Βερολίνο θα στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση μέχρι να βγει στις αγορές υπό τον όρο της πιστής τήρησης του προγράμματος και της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Σχετικά με το σχέδιο για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα ανέφερε πως «ως το τέλος του χρόνου και αφότου η τρόικα συντάξει το τελικό της πόρισμα για το τρέχον πρόγραμμα, η Ευρωζώνη θα διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια».

Ads