Την ίδια στιγμή που οι δανειστές σφίγγουν το ζωνάρι ζητώντας να μπει το μαχαίρι ακόμα πιο βαθιά, ο Αντώνης Σαμαράς περνάει στην επικοινωνιακή αντεπίθεση και με άρθρο του στο Έθνος της Κυριακής που τιτλοφορείται «Το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν χαράξει», χτίζει σκηνικό ανάκαμψης μετά τα μέτρα που θα πρέπει και πάλι να περάσουν -έστω κι αν δεν ονομαστούν μνημόνιο- εν αναμονή των «καλύτερων που έρχονται».

Ads

Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων με το κλιμάκιο των δανειστών ο πρωθυπουργός ρίχνει το βάρος στην μετα-διαπραγμάτευσης εποχή – όπως άλλωστε ομολογεί και ο τίτλος της παρέμβασης του – θέτοντας το δίλημμα που η κυβέρνηση έχει πολλές φορές μέχρι σήμερα χρησιμοποιήσει. Δηλαδή «ή μένουμε στο δρόμο της εξυγίανσης και τηρούμε τους στόχους, ή ανατρέπουμε τις μεταρρυθμίσεις και επιστρέφουμε στα ελλείμματα», την ίδια στιγμή που δεν αφήνει περιθώριο επιλογής αφού τονίζει ότι η συμφωνία για την επόμενη ημέρα της χώρας πρέπει να κλείσει οριστικά μέσα στον Δεκέμβριο.

Ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο για σκληρή και συνολική διαπραγμάτευση, τονίζει πως η Ελλάδα έχει πετύχει ρεκόρ μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών παρεμβάσεων και εκφράζει την πεποίθηση ότι  κανείς δεν μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση δεν έκανε αρκετά, ενώ διαβεβαιώνει ότι η χώρα θα συνεχίσει να πετυχαίνει τους στόχους.

Με το βλέμμα στραμμένο στον στόχο της συγκέντρωσης των 180 απαραίτητων ψήφων για την Προεδρική εκλογή, ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τη ρητορική της πολιτικής σταθερότητας. Στέλνει μάλιστα μήνυμα για συνεννόηση στον ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντας του εμμέσως μεν προκαταβολικά δε ευθύνες,  ώστε «να μην τιναχθεί όλη η προσπάθεια στον αέρα».

Ads

«Αν αλλάξουν στάση σε ένα μόνο- στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- η συνεννόηση μαζί τους μπορεί να γίνει και αύριο. Αλλά δεν θα αφήσουμε κανέναν να ακυρώσει όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού, τώρα που η χώρα αρχίζει και ανακάμπτει» καταλήγει ο πρωθυπουργός, φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, μιλά ειρωνικά για το ταξίδι Μηλιού και Σταθάκη στο Λονδίνο λέγοντας ότι εκεί απέδειξαν ότι το πρόγραμμά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτίζεται με τη διάλυση της χώρας.

Την εικόνα του νέου τοπίου για την μετά τη συμφωνία με την τρόικα εποχή που η κυβέρνηση χτίζει, κι ενώ βρίσκονται στην πρέσα ασφαλιστικό, εργασιακά και φορολογικά, ενισχύουν με παρέμβαση τους στην ίδια εφημερίδα και τα βαριά πυροβόλα του ΠΑΣΟΚ. «Η νέα αυτή φάση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνο μια επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά μια δημιουργική και ανατρεπτική περίοδος προκειμένου να επιτευχθεί-πέρα από την έξοδο από το μνημόνιο- ο πρωταρχικός στόχος που πρέπει να είναι η έξοδος από την πολιτική, κοινωνική και οικονομική υστέρηση» υποστηρίζει ο Κώστας Σημίτης. Την ίδια στιγμή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στέφει την προσοχή στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως: «Η χώρα δεν κυβερνιέται με απλές πλειοψηφίες, ούτε με 25%, ούτε με 35%, ούτε με 151 βουλευτές. Η χώρα θέλει πολύ μεγάλες συναινέσεις και συσπειρώσεις», και σημειώνοντας: «Την πατήσαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο βοσκός με τον λύκο και τα πρόβατα».